Obilježen Dan hrvatske diplomacije

Obilježen Dan hrvatske diplomacije

(Foto: Facebook / Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba)

Predsjednik Vlade Planković je spomenuo prioritete Hrvatske za vrijeme predsjedanja Vijećem Europske unije: „Nastojat ćemo da nam prioriteti budu usmjereni na rast, zapošljavanje, na mlade“. Naglasio je kako predsjedanje Vijećem velika mogućnost za afirmaciju Hrvatske

Ivana Vranješ

Hrvatski diplomatski klub sinoć je u Palači Dverce, pod pokroviteljstvom Grada Zagreba i Ministarstva vanjskih i europskih poslova, svečano obilježio Dan hrvatske diplomacije.

Brojne visoke uzvanike pozdravio je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić koji je podsjetio da je nakon stoljeća traženja Hrvatska pronašla svoje mjesto na svjetskoj političkoj karti 15. siječnja 1992. godine, čime je ostvaren višestoljetni san o hrvatskoj samostalnosti i neovisnosti.

„Značajan obol da se Hrvatska prizna kao suverena država dala je hrvatska diplomacija. U proteklim vremenima vodila je diplomatske bitke daleko od fokusa javnosti kako bi svijetu pružila uvid u stvarne događaje i stradanje kojima su Hrvati bili izloženi u Domovinskom ratu“, istaknuo je Bandić. Dodao je kako je Hrvatska ostvarila svoje strateške ciljeve, pridruživanje Sjevernoatlantskom savezu i Europskoj uniji, ali da tu putovanje ne završava.

„U današnjim vremenima više nego ikada dužni smo hrvatske interese odgovorno i časno promicati te ulagati napore u pozicioniranje Hrvatske kao aktivne sudionice. Da bismo to ostvarili ključno je ulagati u razvijanje ljudskog kapitala te integriranje naše vanjske politike, kako bi djelovali u modernoj, međunarodnoj zajednici”, izjavio je gradonačelnik Bandić.

Zagreb ima potpisanu suradnju sa 110 gradova diljem svijeta

Spomenuo je da Grad Zagreb ima potpisane oblike suradnje sa 110 gradova diljem svijeta te aktivno pridonosi pozicioniranju glavnog grada Hrvatske na karti svijeta.

„Zagreb će imati posebnu čast dokazati svoj potencijal tijekom predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije, kada će biti domaćin sastanku Europske komisije i gradonačelnika Europske unije u prvoj polovici 2020. godine. Ovaj veliki zadatak pružit će nam priliku za razvoj prepoznatljivosti. Spremni smo dati svoj doprinos kroz izgradnju pozitivne slike Hrvatske i njenog glavnog grada u svijetu“, kazao je Bandić. Poručio je da nije bilo hrvatskih branitelja, prvog hrvatskog predsjednika, dr. Franje Tuđmana i hrvatske diplomacije, ne bismo imali slobodnu i demokratsku Republiku Hrvatsku.

Svečanosti je nazočio i predsjednik Vlade Andrej Plenković, koji je govorio o predsjedanju Hrvatske Vijećem Europske unije 2020. godine. Naglasio je da strateški program s aspekta Hrvatske treba jačati i snažiti jedinstveno tržište Europske unije.

Ustvrdio je da je to zasigurno jedan od najvažnijih elemenata koji će ojačati konkurentnost gospodarstva, pružiti jednake šanse svim gospodarskim subjektima i građanima, neovisno iz koje zemlje Europske unije dolaze. Drugi element je fokusiranje na pitanje sigurnosti i to vanjsku i unutarnju sigurnost. Plenković je naglasio kako je posebno važno da europski projekt u odgovarajućoj vremenskoj dinamici osigura što veću konvergenciju razvoja država članica.

Plenković: Želimo Uniju koja će odgovarati potrebama građana

„Želimo da taj strateški program osigurava jednu konkurentniju Uniju, Uniju koja prati trendove četvrte industrijske revolucije, koja ulaže u obrazovanje, istraživanje, razvoj, u inovacije i sve ono što nas čini globalno relevantnim“, izjavio je Plenković. Očekuje da ta Europska unija odgovara na potrebe građana.

Spomenuo je i prioritete Hrvatske za vrijeme predsjedanja Vijećem Europske unije: „Nastojat ćemo da nam prioriteti budu usmjereni na rast, zapošljavanje, na mlade“. Naglasio je kako predsjedanje Vijećem Europske unije je velika mogućnost za afirmaciju Hrvatske.

Predsjednik Hrvatskog diplomatskog kluba Smiljan Šimac je istaknuo da je na „diplomatskoj bojišnici“ hrvatska diplomacija u prvim godinama hrvatske neovisnosti i prije međunarodnog priznanja promicala istinu o zbivanjima u Hrvatskoj i njezinom okruženju.

„Snažno, požrtvovno, s velikim domoljubljem i entuzijazmom zalagala se za međunarodno priznanje Hrvatske , za uspostavu diplomatskih odnosa s drugim zemljama te unaprijeđenje suradnje na bilateralnom i multilateralnom planu“, kazao je Šimac.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni