Obilježavanje Svjetskog dana Parkinsonove bolesti

Obilježavanje Svjetskog dana Parkinsonove bolesti

Gradski ured za zdravstvo organizira obilježavanje Svjetskog dana Parkinsonove bolesti, 11. travnja u suradnji s Udrugom Parkinson i mi pod motom: Upoznaj svoj Parkinson. Tim povodom u četvrtak, 11. travnja 2019. od 11 do 13 sati na Trgu Petra Preradovića organiziran je program u cilju podizanja svijesti šire javnosti o ovoj progresivnoj neurološkoj bolesti.

Udruga Parkinson i mi na štandu će zainteresiranim građanima dijeliti informativne brošure, propagandni materijal i crvene tulipane kao simbole borbe protiv Parkinsonove bolesti. Osim štanda udruge u programu će sudjelovati plesni studio Fredi, Hrvatski stolnoteniski savez, Akademija likovnih umjetnosti i Sekcija za prehranu Medicinskog fakulteta u Zagrebu. Ovom prigodom najaviti će se i projekt istraživanja genetskog materijala koji imaju oboljeli od Parkinsonove bolesti u Hrvatskoj.

Stručni dio programa održati će se istog dana u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Preradovićevoj 5 s početkom u 13 sati. Predavanja koja će održati stručnjaci su:

Dubinska mozgovna stimulacija (DBS) kod Parkinsonove bolesti – prof.dr.sc. Darko Chudy, neurokirurg, Rehabilitacija vrtoglavice – Zlata Lapaš, bacc.physioth,

Emocija i Parkinsonova bolest – doc.dr.sc Ana Havelka-Meštrović, prof. psiholog,

Govor, glas i gutanje u osoba s Parkinsonovom bolesti – doc.dr.sc Zdravko Kolundžić, prof. logoped i Novi projekti i novosti kod Parkinsonove bolesti – doc.prim dr.sc Vladimira Vuletić, spec. neurolog, predsjednica Udruge Parkinson i mi. (ZG-m)