Obilježavanje Međunarodnog dana ptica selica u Maksimiru

Obilježavanje Međunarodnog dana ptica selica u Maksimiru

Javna ustanova – Maksimir poziva građane Zagreba na obilježavanje Međunarodnog dana ptica selica – Gasimo svjetla za noćne ptice, koje će se održati 14.svibnja 2022. u 20.15 sati u parku Maksimir.

Svjetlosno onečišćenje postaje globalni problem te se JU Maksimir odlučila uključiti u kampanju za smanjenje svjetlosnog onečišćenja gašenjem javne rasvjete na Glavnoj Aleji u parku Maksimir.

Nakon dogovorenog gašenja rasvjete točno u 20.30 sati na Aleji, događanje će za posjetitelje obilježiti besplatnim noćnim turama Night wildlife sa stručnim vođenjem kroz park Maksimir u potrazi za noćnim stanovnicima šume. Mjesto sastajanja je glavni ulaz u park Maksimir.

Svjetlosno onečišćenje okoliša danas je globalni problem kojemu se pripisuju mnogi neželjeni učinci. Brojni su primjeri pokazatelji negativnog i štetnog utjecaja svjetlosnog onečišćenja na biljni i životinjski svijet: velik broj insekata i šišmiša stradava, ptice se ne gnijezde u osvijetljenim područjima, selice gube orijentaciju, a kod biljaka se događa prerana vegetacija.

Posljedice svjetlosnog onečišćenja mogu dovesti do potpunog nestanka pojedinih životinjskih i biljnih vrsta. (ZG-mag)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni