Obilježavanje 20. obljetnice od posjeta pape Ivana Pavla II.

Obilježavanje 20. obljetnice od posjeta pape Ivana Pavla II.

U sklopu obilježavanja 20. godišnjice drugog posjeta pape sv. Ivana Pavla II. Hrvatskoj, njegovog posjeta Mariji Bistrici i proglašenja blaženim kardinala Alojzija Stepinca, ogranak Matice hrvatske u Mariji Bistrici i Hrvatsko nacionalno svetište Majke Božje Bistričke organiziraju prvu izložbu »Papa putnik – bistrički hodočasnik«.

Izložba će biti otvorena u Dvorani Božanskog milosrđa Svetišta Majke Božje Bistričke u nedjelju, 2. rujna 2018. godine u 19:30 sati nakon svečane sv. mise u 18:00 sati koju predvodi mons. dr. Ivan Šaško te će je posjetitelji moći razgledati sve do 31. listopada. Oslonac izložbe su brojne fotografije vezane uz posjet Svetog Oca i tada korišteni predmeti, poput misnice koju je Papa nosio na misnom slavlju, svečane stolice na kojoj je sjedio te klecala na kojem je molio u bazilici Majke Božje Bistričke. Izloženi predmeti i fotografije bit će praćene informativnim panoima s podacima o poveznicima Hrvata i papinstva kroz povijest, o Mariji Bistrici uoči, tijekom i nakon posjeta Pape, samom sv. Ivanu Pavlu II. i bl. Alojziju Stepincu, te pratećim katalogom izložbe.

Organizatori ističu da se izložba ostvaruje uz podršku brojnih vjernika koji su svjedočili beatifikaciji te spremno ustupili svoje fotografije. Tako će se na jednom mjestu naći različiti materijali, simoblični svjedoci ovog važnog dijela kulturne i vjerske baštine Marije Bistrice, Krapinsko-zagorske županije i Republike Hrvatske.

Papa Ivan Pavao II. bio je veliki prijatelj Hrvatske i Hrvata te je posjetio našu domovinu tri puta. Najpoznatiji pohod poduzet je 1998. godine pod geslom „Bit ćete mi svjedoci!“. Sveti je Otac tada u Mariji Bistrici blaženim proglasio kardinala Alojzija Stepinca, prozvavši ga „bedemom Crkve u Hrvata“. Tim činom simbolički su spojena dva velika bistrička hodočasnika te se taj dan i danas smatra najznačajnijim u bogatoj bistričkoj povijesti. (ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni