Obilježavanje 143. Zagorkinog rođendana

Obilježavanje 143. Zagorkinog rođendana

U nedjelju 6. ožujka posjetitelje očekuje zanimljivo iznenađenje – hologram Zagorke

U srijedu, 2. ožujka prigodno se obilježava rođendan Marije Jurić Zagorke, poznate hrvatske spisateljice i novinarke. Uz obljetnicu Zagorkinog rođendana bit će okupljanje na Trgu bana Jelačića kod spomenika banu u 12 sati i zatim se kreće u šetnju Zagorkinim tragom po Zagrebu. Na mjestu stručnog vodiča u ovoj gradskoj turi je Slavica Jakobović Fribec autorica knjige Vodič Zagorkinim tragom kroz Zagreb. Tom će se prilikom zapravo predstaviti drugo, izmijenjeno i dopunjeno izdanje Vodiča Zagorkinim tragom kroz Zagreb. Organizator je Centar za ženske studije iz Zagreba koji već desetu godinu zaredom obilježava rođenje Marije Jurić Zagorke. Ove godine se slavi njezin 143. rođendan.

zagorka
Foto: Boris Jagačić

Svi zainteresirani mogu potvrditi svoj dolazak putem elektroničke pošte zenstud@zenstud.hr do utorka, 1.ožujka. Broj sudionika/ica je ograničen na 40 osoba.

Osim šetnje u podne, održat će se i šetnja u večernjem terminu koja počinje u 19 sati uz okupljanje kod spomenika M. J. Zagorki u Tkalčićevoj ulici. Večernja šetnja je nazvana Zagorkina priča i održat će se pod kostimiranim vodstvom Martine Findrik i Ane Zbiljski koje će prisutnima približiti događaje iz Gričke vještice, najslavnijeg Zagorkinog djela.

U nedjelju 6. ožujka posjetitelje očekuje zanimljivo iznenađenje – hologram Zagorke.

Naime, u suradnji s Udrugom za razvoj “uradi sam” kulture Radiona/Zagreb Makerspace s ciljem uvođenja intermedijalnih praksi i maker culture, bit će predstavljen DIY hologram s likom Zagorke kao posebno iznenađenje za sve posjetitelje.

Memorijalni Zagorkin stan, na dan njezina rođenja, u srijedu 2. ožujka bit će otvoren od 11 do 16 sati dok je redovno vrijeme razgleda stana četvrtkom i nedeljom od 11 do 16 sati. Ulaz je besplatan.

U Zagorkinom stanu na Dolcu, 2., 3. i 6. ožujka bit će u Zagorkinom stanu će biti prikazan dokumentarni film o životu i radu Marije Jurić Zagorke autorice Biljane Čakić Veselić. Projekcije počinju u 14 sati.

Svim ljubiteljima Zagorkine pisane riječi, ali i onima koji će to tek postati, ovo je sjajna prilika da posvete malo svog vremena najvećoj hrvatskoj spisateljici u hrvatskoj povijesti. (M. F.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni