Obilježavanje 100-te obljetnice rođenja Vjenceslava Richtera

Obilježavanje 100-te obljetnice rođenja Vjenceslava Richtera

(Foto: Vjenceslav Richter /Arhiv Tošo Dabac)

Inspirirani bogatim opusom umjetnika, učenici i studenti stvarat će radove koji će biti izloženi u izlozima na frekventnim točkama

Ovo je godina obilježavanja 100-te obljetnice rođenja Vjenceslava Richtera (Omilje, 1917. – Zagreb, 2002.) jedne od ključnih ličnosti hrvatske umjetničke scene druge polovice 20. stoljeća, čije arhitektonsko i umjetničko stvaralaštvo zauzima značajno mjesto u europskoj povijesti umjetnosti. Vjenceslav Richter bio je majstor povezivanja, vizionar koji je realizirao projekte po čitavom svijetu kao arhitekt, slikar, kipar, scenograf, urbanist i dizajner.

“Centrija” (1963.)

U sklopu obilježavanja jubileja, Zbirka Richter (Muzej suvremene umjetnosti), Centar za kulturu i film Augusta Cesarca, UBU – Udruga bivših učenika Škole primijenjene umjetnosti i dizajna te Centar za kreativni razvoj ARTMIX najavljuju početak realizacije edukativnog projekta Richter 100 koji se sastoji i odvija u nekoliko faza:

  • Predstavljanje rada Vjenceslava Richtera kroz stručna predavanja
  • Praktični rad
  • Izložbe radova učenika i studenata

U projektu će tijekom 2017. godine sudjelovati zagrebačke obrazovne insitucije Škola primijenjene umjetnosti i dizajna, Škola za modu i dizajn, Akademija likovnih umjetnosti (Slikarski odsjek, Nastavnički odsjek, Odsjek za animirani film i nove medije), Tekstilno-tehnološki fakultet i Zavod za dizajn tekstila i odjeće.

Inspirirani bogatim opusom osebujnog umjetnika, kroz istraživanja i eksperimentiranja, učenici i studenti umjetničkih škola i fakulteta stvarat će radove koji će biti izloženi u izlozima na frekventnim točkama kvarta Črnomerec, prostorima fakulteta i škola koje sudjeluju u projektu, knjižnicama, prostoru Zbirke Richter i Centra za kulturu i film Augusta Cesarca.

Dio rezultata projekta Richter 100 svoje će mjesto pronaći u velikoj retrospektivnoj izložbi Vjenceslava Richtera koja se ove jeseni otvara u Muzeju suvremene umjetnosti.

Projekt Richter 100 bit će realiziran uz potporu Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport grada Zagreba, Ministarstva kulture RH i švicarske fundacije Artmentor Lucerne. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni