Obilazak obnovljenih vrtića

Obilazak obnovljenih vrtića

Gradonačelnik Milan Bandić, sa suradnicima, obišao je u utorak 16. kolovoza dva zagrebačka vrtića koja su uključena u energetsku obnovu kroz projekt ZagEE – Zagreb energetski efikasan grad.

Cilj projekta je smanjiti ukupnu energetsku potrošnju, postići minimalno energetski razred B te primijeniti obnovljive izvore energije na objektima u vlasništvu Grada, među kojima su i 39 gradskih vrtića. Na današnjem obilasku delegacija Grada posjetila je dva vrtića – DV Vrapče u Vrapču i DV Različak u Šestinama.

“Prostori u kojima naši mališani uče i borave moraju biti funkcionalni, moderni i estetski sređeni. Kad su objekti stari 20 ili 30 godina, vrijeme trajanja im se bliži kraju. Na tom smo tragu iskoristili EU fondove kako bismo podigli standard i omogućili najbolje moguće uvjete  boravka našim najmlađim sugrađanima”,  rekao je gradonačelnik Bandić.

“Na zgradama je ugrađena aluminijska stolarija, postavljene su nove fasade za toplinsku izolaciju, ugrađeni solarni paneli za toplu vodu i termostatski ventili te je postojeća rasvjeta zamijenjena  s energetski učinkovitijom LED rasvjetom. Ukupan iznos investicije za ova dva objekta je 4,5 milijuna kuna, a ukupna godišnja štednja je preko 125 tisuća kuna godišnje ili oko 65 posto dosadašnjih troškova” – objasnio je pročelnik Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj Marijan Maras, naglasivši da Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancira projekt s 40 posto ukupnog iznosa, što znači da će se povrat uloženih sredstava ostvariti kroz 15-ak godina.

Pročelnik je također najavio da se planira započeti s obnovom preostalih Gradskih objekata te da će do konca iduće godine svi objekti u okviru ovog projekta, njih 87, biti energetski obnovljeni.

Zg-magazin

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni