Obavljen zadnji tehnički pregled sljemenske žičare

Obavljen zadnji tehnički pregled sljemenske žičare

(Foto: Boris Jagačić)

Sanitarna inspekcija Državnog inspektorata danas je obavila je još jedan tehnički pregled sljemenske žičare. Po svemu sudeći to je posljednji pregled, piše Večernji.

Voditelj projekta zagrebačke žičare Goran Radić kazao je da su dojmovi – »pozitivni«. Napomenuo je da mjerenja zadovoljavaju razinu buke propisane novim pravilnikom o buci, a koja je 65 decibela.

Sanitarna inspekcija će u roku od osam dana dati svoje mišljenje je li žičara izvedena u skladu sa svim tehničkim uvjetima. Bude li mišljenje pozitivno, nakon toga će biti izdana uporabna dozvola.

Pojasnio je da se danas pregledavala cijela izmjena dozvole zbog razine buke, a mjerenja su napravljena u srijedu

»Ljudi su taj elaborat uzeli. Svi ostali sudionici dali su odavno dozvolu i pozitivno mišljenje. Ovo je zadnja dozvola koja treba za rad žičare – ukupno deveta uporabna dozvola«, rekao je Radić.

»Moramo čekati osam dana, nakon toga bi se mogla napisati uporabna dozvola. Onda mi moramo tražiti dozvolu za rad od Ministarstva mora, prometa i veza. Da bismo to napravili, moramo predati sigurnosno izvješće, a ono mora sadržavati ovu dozvolu«, dodao je.

Međutim, Radić je kazao kako ne zna kada bi se od Ministarstva mogla očekivati dozvola za rad.

Glavni problem žičare, podsjetimo, bila je buka koju je stvarala, odnosno decibeli su bili viši nego je dopušteno. Zbog činjenice da bez dozvole ne može raditi, žičara je probila sve rokove i trenutno radi samo na “hladni pogon”, odnosno iz mjeseca u mjesec troši se gradski novac da bi se odradili poslovi održavanja, javlja RTL.

Žičara će voziti četiri metra u sekundi. Vozeći tom brzinom mogla bi prevesti oko 1000 putnika u satu, a vožnja će trajati 22 minute. (ZG-mag)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni