Obavezno gledanje: Film Papa Franjo – put do Svete stolice

Obavezno gledanje: Film Papa Franjo – put do Svete stolice

(Isječak iz filma “Papa Franjo – put do Svete stolice”)

Sve se čini kako bi vjeroučitelji mogli predavati i povijest, zemljopis, hrvatski, engleski …. I mladi znaju da se to mora spriječiti jer ako to prođe i oni će morati uz svoju struku u vjeroučitelje, kako bi imali šansu za zaposlenjem. Morat će biti i u dobrim odnosima s biskupom jer bez njegove suglasnosti neće moći dobiti zaposlenje u školi

dr. sc. Viktor Simončič

Nije da se ne usuđujemo jer su stvari takve, već su stvari takve zato jer se ne usuđujemo (Seneka)

Nedjeljna večer. Vratio sam se iz kina. Gledao sam film Papa Franjo – put do Svete Stolice. Mijenjam već skoro dovršen »poučak«. Nisam vjernik, ali sam duboko dirnut porukama. Toplina i dobrota. Film bi trebali vidjeti svi. Političari koji su tako neosjetljivi do siromašnih i obespravljenih, pa vrh naših crkvenih dostojanstvenika, oni koji propagiraju »u ime obitelji«, oni koji se okupljaju pod »hrastom« i oni koji žele »graditi mostove«. Film bi trebali posebno pogledati sisački biskup Vlado Košić i europarlamentarka Marijana Petir. Njih dvoje i još poneki možda i više puta. Ne znam bi li i tada poruka došla do njih, ali valjalo bi pokušati.

U zadnje vrijeme se događa toliko stvari koje smatram demagogijom da dužina »poučka« gotovo da ne omogućava detaljniju elaboraciju jednog problema.

Reorganizacija reorganizacije zdravstva

Ministar zdravlja Dario Nakić
Ministar zdravlja Dario Nakić

Tako je na primjer ministar zdravstva gospodin Dario Nakić u svom elementu. Kao svatko tko dođe na funkciju prvo je najavio kako ono prije nije ništa valjalo, pa treba nova strategija strategije i reorganizacija reorganizacije. I krenuo je s poskupljenjem participacije za dopunsko zdravstveno. Kao – 19 kuna nije ništa. Pa i nije, da je samo tih 19 kuna cijena koju plaćamo zbog nesposobnosti onih koji se prihvaćaju političkih položaja. Govori se o potrebi podizanja tog troška kao znak solidarnosti. Oduvijek su na ovim prostorima bogatiji solidarno pomagali siromašne. Prema kome ovaj puta? Solidarnost do osiromašenih građana ili nekoj eliti?

U tom kontekstu mi gotovo groteskno zvuči, skoro bih rekao ljigava izjava uvažene saborske zastupnice, istaknute članice Mosta, Ines Strenje Linić: »Imam geler u glavi, ali spremna sam se odreći dopunskog na teret države«. Gospođo zastupnice zašto namjerno izvrćete činjenice? Nitko nije mislio da se braniteljima trebaju oduzeti neke prava, ali isto tako nitko valjda ne misli da penzioneri s 2 000 kuna mirovine trebaju solidarno pokrivati trošak dodatnog osiguranja, Vama i sličnima, koji imate barem 15 000 kuna prihoda. Ta, kao i druga posebnim odlukama stečena prava, treba pokrivati iz drugih izvora, a ne na štetu prava i na trošak siromašnih.

Nedavno urušavanje stropa na CT uređaj u šibenskoj bolnici
Nedavno urušavanje stropa na CT uređaj u šibenskoj bolnici (Foto: www.sibenik.in)

I onda reorganizacija hitne. Sada će medicinska sestra odlučivati da li je za nešto potrebna liječnička intervencija ili ne? Što ako je procjena kriva? Ode naše zdravstvo …. na telefonske operatere. Kola prijedlog dodatnog unapređenja zdravstvene zaštite: »Dobar dan … dobili ste govorni automat hitne medicinske pomoći – 194. Ako imate problema sa srcem stisnite 1, ako imate polomljenu ruku stisnite 2, za polomljenu nogu stisnite 3, ako sumnjate na moždani udar stisnite 4, ako ste stradali u prometnoj nesreći pritisnite broj 5, za pad iz aviona pritisnite 0 ili pričekajte prvog slobodnog operatera. Nažalost svi operateri su trenutačno zauzeti … ti-ni-na-na-ti-nu -nuuu-na-na-na-na ti-lu-luu…svi operateri su još uvijek zauzeti. Trenutno ste 7. u redu čekanja ….ti-ni-na-na-ti-nu -nuuu-na-na-na-na ti-lu-luu … ako ste još na liniji vama nije potrebna hitna medicinska pomoć, ako niste vaš poziv bit će preusmjeren na mrtvozornika«.

I onda podatak da je u nekoj anketi 60 % liječnika pripremilo papire za odlazak. Odlazak bez povratka.

»Zeleni« Božo Petrov

Ministrica Dubravka Jurina Alibegović želi da se pauza za ručak ne plaća. Kao, tako kaže neka, ruku na srce od gospođe ministrice vjerojatno slobodno izmišljena, odredba EU. Slično nepostojećoj, koja je omogućila »nepodopštine« na račun građana s razdjelnicima topline. Da takva odredba postoji, onda bi radnici u svim državama radili jednako dugo, imali jednake godišnje, a vjerojatno i slične plaće. Inače, nije sve to bez vraga, kada se jede onda se ne radi i to će se vjerojatno uvesti u ocjenjivanje učinka, kojeg najavljuje drugi zamjenik premijera Božo Petrov.

Božo Petrov (Foto: HINA/POOL/Zvonimir Kuhtić)
Božo Petrov (Foto: HINA/POOL/Zvonimir Kuhtić)

Nisam siguran koliko će se detaljno ići, ali vjerujem da ako ste za ručak uzeli samo grah, da će to biti ocijenjeno kao učinkovitije nego ako ste uzeli meni od juhe do kremšnita. Tada će ručak trajati dulje, izuzev ako uz grah niste uzeli i kobasicu, onda bi se to moglo vremenski izjednačiti. Vidi se da je zamjenik premijera neiskusni mladac, ali iskusni demagog. Mladac, jer ne zna da su od pamtivijeka pokušaji ocjenjivanja učinka u partijskim imenovanjem postavljenoj administraciji propadali, a neiskusan jer ne zna da to ne postoji i ne funkcionira nigdje. Demagog, jer zna da je narod doveden u stanje letargije kratkog pamćenja i da se u takvim trenucima najlakše prodaju kod javnog bilježnika ovjerena obećanja na način »sutra šišamo badava«. Uvije je badava sutra, s iznimkom da nas ovi šišaju već duže, kao badava, a račun sve veći.

Čitam kako po nekom novom prijedlogu pravilnika o vrednovanju nastavničkih naziva ministar Šustar ne bi bio niti docent?! O ministru Šustaru sam već pisao. Iz njegovih postupaka zaključujem da on nema samostalnost i autoritet profesora izabranog po normalnim kriterijima. 70 % studenata svoju egzistenciju vide vani,a ministrova izjava na to je: »Ohrabrio bih ljude da odu van i da nam se vrate, a ako netko i ostane tamo, da ostane u vezi s maticom jer jedna od specifičnosti Hrvatske je jaka dijaspora«.

Na internetu kola dosjetka »kako država koja ima ovakvu mladež ne treba brinuti za budućnost Njemačke«. Nastavi li se odljev koji se eto ubrzava baš zadnjih mjeseci, na kraju ćemo svi biti dijaspora.

Lako bi mogli postati jedina nacija koja sva živi u dijaspori. Zamislite – dijaspora bez baze. Kako bi onda izgledao Sabor? Samo sa šest zastupnika dijaspore ili bi onda birali više predstavnika? I sam pišem i potičem da se ode, ali to radim samo da probudim one koji mogu stvoriti uvjete da mladi mogu ostati ovdje, ali ne u zajedničkom domaćinstvu s roditeljima, koji žive u stanovima izgrađenim za vrijeme mraka.

Iako, istini za volju, brojno snažna dijaspora nije loša, barem ne za zračni promet. Upravo zbog dijaspore se otvara zračna linija Osijek – London. Naime, samo prošle godine u Irsku je iselilo oko 5.500 Hrvata, od toga je najviše iz Istočne Slavonije. Kako se Slavonija svako jutro budi s 14 stanovnika manje, uskoro će trebati još aviona.

Akademska zajednica u slobodnom padu

Akademska zajednica u slobodnom padu. Studenti i poneki profesori s Filozofskog fakulteta biju bitku protiv spajanja mogućnosti studiranja predmete na bogoslovnom i svjetovnom studiju. Sve se čini kako bi vjeroučitelji mogli predavati i povijest, zemljopis, hrvatski, engleski …. I mladi znaju da se to mora spriječiti jer ako to prođe i oni će morati uz svoju struku u vjeroučitelje, kako bi imali šansu za zaposlenjem. Morat će biti i u dobrim odnosima s biskupom jer bez njegove suglasnosti vjeroučitelji ne mogu dobiti zaposlenje u školi, a u budućnosti to ne bi mogli onda niti profesori engleskoga jezika.

Onima koji studiraju povijest ili hrvatsku književnost put preko granice nije tako lagan kao inženjerima. Kako takvi često znaju biti malo slobodoumniji, svakako treba izbjeći dobivanje suglasnosti od biskupa za zaposlenje, kako bi ostali ovdje. To je više nego potrebno. Često imam priliku slušati javne medije. Da samo znate koliko javnih osoba pa i reportera govore na tragu premijera. Koliko ih propušta izgovarati sve glasove koie trebaju kako bi neka riječ zvučala u skladu s hrvatskim književnim standardom. A tek padeži! Mnogima se jako sviđa riječ »dakako«, koju, dakako često upotrebljavaju na krivim mjestima i u dakako nemogućem kontekstu neke izjave. A tek zabuna koju je izazivaju riječi »tijek« i »tok«. Dakako, može biti i tijek i tok vode, iako bi, dakako, moglo biti i »u tijeku toka vode«. Dakako, zar ne?

Predsjednica je izjavila da nije čula uzvike »za dom spremni« na utakmici protiv Izraela u Osijeku. Nije to čula niti kada je bila na utakmicama u Zagrebu. Mora da Predsjednica ima problema sa sluhom. Predlažem da hitno ode na audiometriju. Možda bi Predsjednica morala bolje oslušnuti i saznati što to ona ne čuje, a čuju Židovi i Srbi. Na obilježavanju godišnjice proboja logoraša iz Jasenovca neće biti predstavnika Židova i Srba za čije istrebljenje je logor i izgrađen. Ne vjerujem da će se predomisliti niti nakon novog uratka Jakova Sedlara. Nastavi li se s iskrivljavanjem povijesnih činjenica, neki »Sedlar« bi uskoro mogao ustvrditi kako su Židovi, Srbi i Romi u Jasenovcu strašno mučili i ubijali nedužne crnokošuljaše.

jasenovac

Moram priznati da me je sram svih pokušaja izjednačavanja krivnji i revizionizma pa i mnogobrojnih izjava kojima se dolazi čak i do mjesta ministra. Govoriti o žrtvama svih totalitarnih režima je potrebno. No samo je jedan totalitarni režim na ovim prostorima imao rasne zakone i po njima pedantno proveo istrebljenje Židova, Roma, Srba i slobodno mislećih Hrvata. Samo jedan, i taj se ne smije ni pod razno uspoređivati, radi ublažavanja krivnje, s ničim. S ničim gospodine Karamarko! I to treba javno reći, a ne sladunjavim izjavama izbjeći spomenuti ustašku ideologiju i iskoristiti priliku za reviziju povijesnih činjenica. Ante Pavelić je bio Hitler, a Tito ni pod razno Staljin. Hrabrost je glasno prozvati ustaški režim, najmračniju mrlju na časnoj povijesti Hrvatske, kako su se to ovih dana (konačno) usudili iz HSLS-a i HSS-a.

Sram me je što se događa u zadnje vrijeme. Nisam siguran da li bi se (i ja) trebao ispričati? Ako da, kome i u ime koga? Mislim da bi to u uredu Predsjednice trebali znati. Znaju li? Očekujem da će Predsjednica (jednom) javno otići u Jasenovac i obratiti se samo tamo poimence nabrojanim desetinama tisuća žrtava. Bez ikakvoga ali, jer tamo leže oni koji nikome nisu ništa zlo učinili. Nakon gledanja filma Papa Franjo – put do Svete Stolice takvo što je prava sitnica.

https://vimeo.com/154024976

Bezbroj nijansi sive

Predsjednica je obišla otoke. Zabrinuta je za njihov razvoj. Učinit će sve da se poboljša stanje. Nije poznato zašto nešto nije učinila prije manje od mjesec dana, kada je mogla spriječiti da se u budžetu ne smanje sredstva namijenjena otočanima. Možda na ovom primjeru nauči djelovati na vrijeme.

Opljačkali policiju. Možda postoji veza s prepisivanjem na Policijskoj akademiji pa neki nisu naučili gradivo, a imaju odgovoran posao. Nadam se da na medicini ne prepisuju, kako ne bi došao »pod nož« nekom prepisivaču …

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni