Obama kreće u obuzdavanje tajnih službi

Obama kreće u obuzdavanje tajnih službi

Glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney priznao je kako je novim kapacitetima prikupljanja informacija potrebna dodatna suzdržanost u načinu kako tajne službe prikupljaju podatke

Bijela kuća priopćila je da je američku špijunsku praksu potrebno obuzdati, nakon što su objavljeni neugodni podaci o golemim razmjerima američkog špijuniranja.

Prije tjedan dana predsjednik Barack Obama žestoko je kritiziran zbog optužbi da je nacionalna sigurnosna agencija (NSA) prisluškivala telefon njemačke kancelarke Angele Merkel te da je i u Francuskoj i Italiji špijuniranje bilo masovno.

Glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney rekao je da s novim kapacitetima prikupljanja informacija priznaju da je potrebna dodatna suzdržanost u načinu kako prikupljaju podatke.

Carneyeve riječi, uz one savjetnice za nacionalnu sigurnost Susan Rice kako je potrebna odgovarajuća ravnoteža, pokazuju kako se mogu očekivati neke promjene u razmjerima američkog elektroničkog špijuniranja, jer se do kraja godine očekuje završetak revizije aktivnosti NSA i drugih obavještajnih agencija u prikupljanju podataka.

„Obama ima potpuno povjerenje u direktora NSA Keitha Alexandera, kao i u druge dužnosnike NSA, ali nužna je ravnoteža između potrebe da se podaci prikupljaju i potrebe da se zaštiti intima ljudi“, rekao je Carney. (hrt /zgm)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni