O Zagrebu sve najbolje!

 Osim u francuskim medijima, o Zagrebu se pisalo i u danskim. Magazin „Vagabond Rejs“ objavio je u svom rujanskom broju na četiri stranice reportažu s ovogodišnje „Snježne kraljice”. U njoj se opisuju  znamenitosti grada, a kao posebnu zanimljivost, autor navodi da nigdje na svijetu nije vidio stanovnike jednog grada koji se druže vani na trgovima i parkovima, usprkos hladnoći koja vlada u siječnju

 Uz bilježenje konstantnog porasta broja posjetitelja i noćenja, naš grad osvaja i svjetske medije, objavila je Turistička zajednica grada Zagreba. Tako su u rujnu o Zagrebu pisale jedne od najčitanijih dnevnih novina u Francuskoj „Le Figaro“, koje su na jednoj cijeloj stranici objavile lijepi prilog o našem gradu pod nazivom:  „Rendez-vous à.. .Zagreb, capitale baroque“. Procijenjena medijska vrijednost jedne stranice u spomenutim novinama iznosi oko 30.000 eura, a novine imaju oko 1.305.000 čitatelja.

Osim Francuske, o Zagrebu je pisala i Danska. Naime, danski magazin „Vagabond Rejs“ objavio je u svom rujanskom broju reportažu s ovogodišnje „Snježne kraljice” pod naslovom „Snedronningens fest i Zagreb” (Fešta Snježne kraljice u Zagrebu). Reportaža na četiri stranice mali je podsjetnik pred nadolazeću skijašku sezonu, a opisuje i znamenitosti grada poput Dolca, Mimarinog muzeja, Muzeja prekinutih veza, uspinjače, ali i zagrebačkih restorana. Kao posebnu zanimljivost, autor Rudy Hemmingsen navodi da nigdje na svijetu nije vidio stanovnike jednog grada koji se druže vani na trgovima i parkovima, usprkos hladnoći koja vlada u siječnju,  kao ovdje u Zagrebu. Kultura druženja te slavljeničko raspoloženje i veselje „Snježnoj kraljici u čast”  tako fasciniraju i oduševljavaju danskog novinara da to stavlja čak i u podnaslov reportaže u kojem navodi da se Zagrepčani rado sastaju u zagrebačkim kafićima koji i zimi nude „outdoor”  pijuckanje kava. Procijenjena medijska vrijednost 1 stranice u spomenutom magazinu iznosi oko 4.000 eura.

No, Danska i Francuska nisu jedine koje su u rujnu pisale o Zagrebu i/ili njegovim znamenitostima. Njemački „Cosmopolitan“ objavio je priču o Muzeju prekinutih veza na čak tri stranice; nizozemski „Metro“ članak o najvećem cappuccinu na svijetu, talijanski „Messaggero di Pordenone“ najavio je spektakl „Disney on Ice“, a austrijski „Kleine Zeitung Steiermark“ popratio je jesenska događanja u Zagrebu te objavio članak o Muzeju suvremene umjetnosti. (zg)