O sigurnosti kineskih turista u Hrvatskoj će brinuti i kineski policajci

O sigurnosti kineskih turista u Hrvatskoj će brinuti i kineski policajci

Ove će godine čak osam kineskih policajaca obavljati ophodnju s hrvatskim policajcima, a bit će raspoređeni u  zagrebačkoj, ličko-senjskoj, dubrovačko-neretvanskoj i zadarskoj policijskoj upravi

Kineski policajci drugu godinu zaredom sudjeluju u projektu hrvatske policije „Sigurna turistička sezona“. Na Trgu bana Jelačića u subotu je svečano predstavljeno osam kineskih policajaca koji će u zajedničkoj ophodnji s hrvatskim kolegama kroz direktan kontakt pridonijeti većem osjećaju sigurnosti svojih državljana tijekom turističke sezone u Hrvatskoj.

Svečanosti su nazočili veleposlanica NR Kine u Hrvatskoj XU Erwen, pomoćniva ministra turizma Olivera Šarić, glavna tajnica MUP-a Sandra Šimić Petrinjak, direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić, zamjenik direktora Službe za međunarodnu suradnju MUP-a NR Kine Tan Jun, načelnik Policijske uprave zagrebačke Marko Rašić i izaslanica gradonačelnika Zagreba Irena Cajner Mraović.

Glavni ravnatelj policije je istaknuo da Hrvatsku posjeti oko 19 milijuna domaćih i stranih gostiju, a taj broj svake godine raste.

„Jedan od glavnih uvjeta za uspješnost turizma je sigurnost. Istraživanja su pokazala da je upravo sigurnost bitan čimbenik za odabir turističke destinacije svakom turistu“, kazao je Milina. Dodao je kako je hrvatska policija i ove godine pažljivo procijenila sve aspekte sigurnosti i poduzela adekvatne preventivne mjere, posebice tijekom ljetnih mjeseci, ali i tijekom cijele godine. Spomenuo je da u projektu „Sigurna turistička sezona“ ove godine sudjeluje 19 država i 21 policijska organizacija te će u priobalnim policijskim upravama, ali i u Zagrebu boraviti ukupno 95 stranih policijskih službenika.

„To nam je važno, jer strani policijski službenici doprinose većem subjektivnom osjećaju sigurnosti inozemnih gostiju, rješavanju prekršaja, kaznenih djela, imaju važnu ulogu u prevenciji kaznenih radnji, poboljšavanju sigurnosti prometa i pružanju servisnih informacija inozemnim gostima“, istaknuo je Milina.

Ove će godine čak osam kineskih policajaca obavljati ophodnju s hrvatskim policajcima, a bit će raspoređeni u zagrebačkoj, ličko-senjskoj, dubrovačko-neretvanskoj i zadarskoj policijskoj upravi.

O sigurnosti kineskih turista zajedno s kineskim policajcima prošle se godine brinuo i Ante Marić iz I. policijske postaje Zagreb koji je rekao da je suradnja bila odlična. Dodao je da je s kineskim kolegama patrolirao onim dijelovima Zagreba koji su bili omiljena destinacija kineskih turista.

„Teško je riječima opisati oduševljenje turista kada vide poznatu uniformu. Često smo prošle godine nalazili izgubljene dokumente kineskih turista i kada su ih nazvali njihovi policajci i rekli da su im pronađeni dokumenti u I. policijskoj postaji, reakcije su bile više nego pozitivne“, ispričao je Marić.

 Ophodnja s hrvatskom policijom je novo iskustvo za voditelja tima kineskih policajaca Xue Qainga.

„Prvi put sam u Hrvatskoj, velika je čast za nas osmoricu kineskih policajaca pridružiti se hrvatskoj policiji u ophodnji. To je značajno zbog prijateljstva, ali i suradnje dviju zemalja”, istaknuo je Qaing.

Uspostavljena posebna telefonska linija za kineske turisteU okviru projekta “Sigurna turistička sezona” uspostavljena je posebna telefonska linija za potrebe kineskih turista. Na pozive kineskih turista odgovarat će kineski policijski službenici, koji sudjeluju u Projektu. Brojevi telefona na koje će se javljati kineski policijski službenici su:

–  u Zagrebu  +385 99 386 0465;
–  u Dubrovniku +385 99 386 0466;
–  u Zadru +385 99 386 0467 i
–  na Plitvičkim jezerima +385 99 386 0468.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni