O povijesti moderne arhitekture i urbanizma u Hrvatskoj

O povijesti moderne arhitekture i urbanizma u Hrvatskoj

U ponedjeljak 29. veljače, s početkom u 19 sati, u Društvu arhitekata Zagreb bit će predstavljena knjiga Lovro PerkovićEstetika prostora i senzibilitet konteksta, autorice dr. sc. Sandre Uskoković. Uz autoricu, o knjizi će govoriti dr. sc. Feđa Vukić,  Maroje Mrduljaš i dr.sc. Tomislav Premerl.

Knjiga tematizira život i djelo arhitekta Lovre Perkovića pri čemu je autorica nastojala osvijetliti ulogu i značenje arhitekta Lovre Perkovića u povijesti hrvatske moderne arhitekture i urbanizma, s ciljem uspostavljanja vrijednosnog suda o bogatom arhitektonskom opusu koji je ostvario u razdoblju od 1930-ih do kraja 1970-ih godina, a koji je dosad bio neistražen i marginaliziran.

Perkovićev osebujni opus svjedoči o svestranosti stvaralaštva i promišljanja moderne i suvremene arhitekture, u kojem mu je uspjelo pomiriti tradiciju i avangardu, umjetnost i tehnologiju, ekonomičnu racionalizaciju i estetiku, te individualnost i kolektivni osjećaj za društvo, kao bitne čimbenike u ostvarenju modernog društva i života. Lovro Perković je doista bio suvremen arhitekt koji je uvažavao značenje konteksta u arhitekturi i promišljao prostor kao svojevrsni estetski fenomen, te je kroz čitavo stvaralaštvo tražio kompromis između pitanja ekonomičnosti i estetike u arhitekturi, sagledavajući pri tome estetiku kao jedan, ali ne i jedini, isključivi aspekt arhitekture. (M. F.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni