O ponudi Vlade odlučit će sindikalno članstvo referendumom

O ponudi Vlade odlučit će sindikalno članstvo referendumom

U organizaciji Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama i Sindikata hrvatskih učitelja u srijedu, 6. studenoga na Markovom je trgu održan prosvjed pod nazivom ‘6. 11. za 6,11 posto’.

Na prosvjedu je sudjelovalo oko 1000 učitelja i nastavnika iz cijele Hrvatske. Prosvjed je podržao i Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja.

Učitelji i nastavnici koji u osnovnim i srednjim školama štrajkaju već 19. dan poručili su da neće odustati od svojih zahtjeva, odnosno od povećanja koeficijenta na složenost poslova za 6,11 posto.

„Naši zahtjevi su opravdani, moralni, argumentirani i pravedni. Sve su nas ujedinili, sada idemo u istom pravcu, s istim ciljem i željama”, istaknuo je Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama. Dodao je da će prijedloge Vlade sindikati dati na vrednovanje svima koji su u štrajku.

„Provest ćemo referendum o tome. Ako ne prihvatite prijedloge, idemo dalje do kraja”, poručio je Mihalinec.

Podršku prosvjednicima dao je i Branimir Štrukelj, glavni tajnik Sindikata odgoja i obrazovanja Slovenije i potpredsjednik Europske konfederacije. „Vaša borba za poštenu cijenu pedagoškog rada je identična našoj borbi koju zadnje tri godine vodimo sa slovenskim vlastima“, istaknuo je Štrukelj.

Jedna od prosvjednica, Klaudija Gucić, učiteljica razredne nastave u zagrebačkoj Osnovnoj školi „ Ban Josip Jelačić“ je rekla da su prosvjetni djelatnici potplaćeni i bore se za mizeran koeficijent od 1,4 posto.

„Naš koeficijent je u odnosu na ostale državne službenike stvarno sramotan. Mislim da kad bi bili svi solidarni, od predsjednika Vlade, ministara i kad bi ujednačili koeficijente, imali bi novaca za sve i Hrvatska bi krenula na bolje. Prema dosadašnjem nastupu premijera Plenkovića ne bih rekla da će nam dati onaj kooficijent koji tražimo, dat će nam nešto. No nadam se da će ga njegovi savjetnici (kojih ima hrpu) savjetovati da vrati dignitet učitelja. Narod ne razumije zašto mi štrajkamo, svi govore o plaćama, ali štrajkamo za dignitet učitelja“, rekla je za ZG-magazin Gucić.

Učiteljica likovne kulture Marija Barlek radi na dvije zagrebačke osnovne škole – u OŠ Lovre pl. Matačića i OŠ Borovje. Naglasila je da se učitelji i nastavnici godinama odriču nekih svojih prava.

„Pokušavamo se izjednačiti s ostalim državnim službenicima. Nadamo se da će doći do nekog rješenja, ova situacija nije ono što želimo, ne želimo da djeca nemaju održane sate. To će se morati nadoknaditi, ali trebamo se izboriti za bolju budućnost“, rekla je Barlek. Dodala je da je teško raditi na dvije škole, prije nekoliko godina bilo je zbog toga i kažnjavanja s duplim oporezivanjem, ali takav rad je nužan ubog nedovoljne stanice u jednoj školi.

Nastavnica hrvatskog jezika u zagrebačkoj Obrtničkoj školi za osobne usluge Daria Ščukanec je rekla su zahtjevi prosvjetara potpuno opravdani. „Složenost poslova je oduvijek bila golema, a danas više nego ikada i smatram da je potrebno da nas se vidi”, rekla je za ZG-magazin Ščukanec.

Učiteljica engleskog jezika u OŠ Koška, Vlasta Benc iz podružnice osječkog sindikata, smatra da sa svojom stručnom spremom i opsegom posla učitelji i nastavnici zaslužuju traženi koeficijent.

„Teško je raditi u mojoj školi. Imamo djecu po prilagođenom programu i kombinirane razrede. Uvjeti rada i oprema su loši”, rekla je za ZG-magazin učiteljica Benc.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni