O odvojenom prikupljanju otpada Zagreb može učiti od Samobora

O odvojenom prikupljanju otpada Zagreb može učiti od Samobora

Primjer Samobora: U spremnik za tekstil se legalno može odložiti i iznošena obuća, a za razliku od Zagreba transparentno je i koja je tvrtka zadužena za zbrinjavanje te vrste otpada. U zagrebačkoj Čistoći pak nismo uspjeli saznati koje su tvrtke zadužene za reciklažu tekstilnog otpada.

Iako smo već u više navrata ukazivali na potrebu građana da otpadnu legalno obuću odlažu u spremnike za tekstil, to i dalje nije omogućeno. Riječ je sada već o standardu koji su usvojili gradovi i gradići s osjetno manjim budžetom od Zagreba, »metropole« koja bi ostalima trebala biti uzor. No, na nekim primjerima u realnom životu situacija je sasvim suprotna.

Prikupljanje i reciklažu odbačene obuće treba organizirati i u Zagrebu

Stoga još jednom ponavljamo: Kad već postoje spremnici za odvojeno prikupljanje tekstila, građanima treba omogućiti da u njima odlažu i obuću! Za razliku od Zagrebačkog holdinga, potrebe građana osluškuju Komunalac d.o.o. iz Samobora i Ivakop d.o.o. iz Ivanić-Grada, ali i komunalna poduzeća iz gradova na području Krapinsko-Zagorske, Varaždinske, Koprivničko-križevačke, Brodsko-posavske, Istarske, Međimurske županije… A koriste ga i u susjednim državama koje još nisu ni EU članice, primjerice u BiH, Crnoj Gori i Srbiji, što valjda znači da to ipak nije tako bezvezno rješenje. U Zagrebu bi pak stare bi cipele trebalo ostavljati u reciklažnim dvorištima, što građanima nije vremenski, ekonomski, a ni ekološki prihvatljivo ako će par otpadnih cipela voziti automobilom do reciklažnog dvorišta. E takvo je rješenje već – bez veze.

Treba osluškivati bilo i potrebe građana: Odbačena obuća u spremnicima za tekstil u Zagrebu je svakodnevna pojava

Glavno je ipak da se radi na »korekciji cijena« usluge, kako se birokratskim rječnikom naziva obično poskupljenje, a već su poznate i sankcije za građane koji ne budu odlagali, odnosno odvajali otpad u skladu s propisima.

A naši su čitatelji u više navrata ukazali da velik dio tako odvojeno sakupljenog otpada ionako završi na istoj hrpi, tj. u istom kamionu, čemu smo i sami svjedočili prilikom nedavnog odvoza »glomaznog otpada« nedaleko od samog središta Zagreba.

Također, kako je dobro primijetio jedan naš čitatelj, možda se zato nigdje ne spominju sortirnice, jer sav, pa i odvojeno prikupljeni otpad treba ponovno razvrstati – sortirati (ili u Zagrebu to nije potrebno jer većina otpada završi uglavnom na istom mjestu?)

Više o temi na:

B. Jagačić

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni