O mjesečnim primanjima Tatjane Holjevac

O mjesečnim primanjima Tatjane Holjevac

Zagrebačka nezavisna lista izašla je s priopćenjem kao reakcijom na napise nekih medija oko primanja potpredsjednice Gradske skupštine Tatjane Holjevac:

Poštovani,

S obzirom da se već više od godine dana hrvatski mediji bave primanjima potpredsjednice zagrebačke Gradske skupštine Tatjane Holjevac, dužni smo dati sljedeće priopćenje:

Tatjana Holjevac je u svoja dva mandata u Gradskoj skupštini obavljala dužnost predsjednice, a onda i potpredsjednice spomenute institucije. Prema odredbama Zakona o Gradu Zagrebu i jedna i druga dužnost mogu biti profesionalne funkcije na temelju kojih dužnosnik može ostvariti pravo na mjesečna primanja. Treba ovdje istaknuti da Holjevac nije prva predsjednica Skupštine koja je tu funkciju obavljala – profesionalno! Ta je praksa uvedena još za vrijeme predsjednice Skupštine Morane Paliković Gruden. Dakle, u vrijeme kada Holjevac uopće nije bila u političkom životu Zagreba.

Inače, visinu mjesečnih primanja skupštinskih dužnosnika nije regulirala Tatjana Holjevac, nego Gradska skupština u rujnu 2010. godine Odlukom o plaćama i drugim pravima dužnosnika koje bira ili imenuje Gradska skupština Grada Zagreba. Odluka se temelji na članku 38. točke 34. Statuta Grada Zagreba. Osim predsjednika i potpredsjednika Gradske skupštine, pravo na mjesečna primanja ostvaruju i glavni tajnik Skupštine i njegov zamjenik.

Dakle, Holjevac nije utjecala na bilo koji način na visinu mjesečnih primanja kao skupštinske dužnosnice. Isto tako, mjesečna primanja Holjevac kao predsjednice Gradske skupštine nisu se nimalo razlikovala od mjesečnih primanja pokojnog predsjednika Skupštine SDP-ovca Borisa Šprema ili aktualnog predsjednika Skupštine SDP-ovca Davora Bernardića iako se ovaj posljednji odlučio za saborsku, a ne skupštinsku plaću. Zato ne razumijemo zašto se u ovom pitanju stalno izvlači Holjevac?

Što se tiče naknada troškova zastupnicima u Gradskoj skupštini za rad na skupštinskim sjednicama i sjednicama njezinih radnih tijela, to je pak regulirano Odlukom o naknadama gradskim zastupnicima u Gradskoj skupštini i članovima njezinih radnih tijela. Novac od ovih naknada Holjevac nikada nije uzimala sebi, nego je ta sredstva isključivo koristila za aktivnosti Zagrebačke nezavisne liste (primjerice, na isplate plaća zaposlenicima stranke) i humanitarne akcije.  

Želimo podsjetiti i na to kako je mjesečna plaća potpredsjednice Gradske skupštine Holjevac na razini plaća pročelnika u Gradskom poglavarstvu kojih ima skoro dvadesetak. Za neke od njih vjerojatno nikada niste ni čuli. 

Osim toga, u javnosti se stvorila još jedna zabluda oko financiranja političkih aktivnosti Tatjane Holjevac u okviru njene nekadašnje nezavisne liste. Naime, prema Zakonu o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe svaka politička stranka ili nezavisna lista koja prijeđe izborni prag i uđe u Hrvatski sabor, a u ovom našem zagrebačkom slučaju u Gradsku skupštinu,  ima pravo na redovito godišnje financiranje iz državnog, u našem slučaju iz – zagrebačkog proračuna. Kad su u pitanju političke stranke, taj novac odlazi izravno na račune stranaka, a kad su u pitanju nezavisne liste situacija je drugačija, pa novac odlazi na račun nositelja nezavisnih lista – dakle na račune fizičkih osoba.

Novac kojeg je Tatjane Holjevac dobivala iz gradskog proračuna (jer je njena nezavisna lista osigurala mandate u Gradskoj skupštini) i novac od naknada od rada u skupštinskim odborima, kao što smo rekli,  nije nikada uzimala sebi, nego ga redovito koristi za financiranje aktivnosti Zagrebačke nezavisne liste (ZNL) kao i brojnih humanitarnih projekata.

Zato Vas molimo za korektno i potpuno informiranje javnosti prema pitanju primanja skupštinskih dužnosnika, u ovom slučaju Tatjane Holjevac. Također Vas pozivamo na objektivnije i profesionalnije izvještavanje o njenom  političkom radu.