O hrvatskim vodostajima

O hrvatskim vodostajima

(Foto: Porast vodostaja Kupe)

Treba se zapitati – tko je izradio današnje važeće planove obrane od poplava? Treba objaviti javno svim građanima – »papanima«, koji su to principi, kako ostvariti i kakao provoditi

Branko Holzer

Branko Holzer

Svi znamo što je to vodostaj vode, rijeke potoka. Osim što nas javno poduzeće Hrvatske vode već desetljećima uči što su to vodostaji i kakvih sve ima i što to znači za nas građane.

Nismo svi u brdima ili na nekim »povišenim« pozicijama kao neki, pa ih visoki vodostaji niti ne dodiruju. Na nekoj visini si zaštićen od visokih i povremeno niskih vodostaja, reklo bi se, kao lički medvjed. O njima smo se brinuli još u socijalizmu, ali su oni skoro nestali uz svu i povećanu našu brigu u demokraciji. Ali medvjedi nisu razumjeli što se zbiva s njima pri tako visokoj zaštiti. Niti mi građani to ne razumijemo kako se naši izabranici od općina, gradova županija i vlasti brinu o nama, koji smo postali puk i glasači „svojih“ političkih opcija.

Koliko se poluistina izjavljuje u medijima o stanjima uz visoke i ugrožavajuće vodostaje rijeka, o stanjima na poplavnim i ugroženim mjestima? Gdje se što ali točno događa i kako, to građani ne znaju. Ne razumije se niti to da nas teško obmanjuju kad izjavljuju kao što je oko 20. siječnja 2023. g. načelnik općine Lekenik kazao da su viske vode i valjda poplave rezultat klimatskih promjena. Koliko on zna o klimatskim promjenama teško je pitanje za njega, ali i za gotovo sve nas. Zašto? Zato što naši vođe skrivaju stvarnu istinu o velikom broju poplava zbog neodgovornosti onih koji su odgovorni. Također i zato što ne razumiju mnogo toga, ali ne žele nas učiniti »pametnijima« od sebe!?

Hrvatske vode imaju stručnjake, ali…

S druge strane, ti vođe dobro znaju koliko nisu učinili da zaštite svoje građane ili pučane (koje smatraju valjda papanima) od poplava i svih ugroza koje time dolaze.

Ipak se čini da u Hrvatskim vodama ima puno zaposlenih stručnjaka koji razumiju o čemu se radi. Njima se, međutim, ne omogućuje, niti se od njih traži da pronađu i napišu načine postupke planove i mogućnosti obrane od poplava. Nestručnjacima može biti jasno što je to niski vodostaj, ali nije tako i s visokim vodostajima! Tu smo često zbunjeni. Lako je zaključiti i otkriti da se visoki vodostaji gotovo redovito detektiraju malo kasno, jer se tada već nalazimo u postupcima obrane od tih visokih vodostaja odnosno, već se radi o obrani od poplava.

Da, obrana od poplava je postao drugi naziv za naše visoke vodostaje! Sve je tada kasno i spada u područje spašavanja saniranja i osiguravanja mogućeg!

I – treba se zapitati – tko je izradio današnje važeće planove obrane od poplava? Treba objaviti javno svim papanima, koji su to principi, kako ostvariti i kakao provoditi. Uz ovo se napominje kao je na HTV-u u tijeku mala serija o tri najveće rijeke Europe. Dunav, Majna i Rajna. Svatko tko je pogledao barem prvu epizodu (o Dunavu), koja je bila u ponedjeljak, 16. 1. 2023. g. razumjet će da se još prije više od stoljeća počelo razumijevati kako se braniti od poplava i čime, pa su to uokvirili u tri principa. Prvi je razum ili pamet. Zatim su definirali. To su osmatranje, nasipi, kanali, retencije vode i povezanost prethodnog međusobno. A baš toga mi nemamo.

“Vodni val”

Ima još jedan pojam koji zbunjuje građane, a to je vodeni ili vodni val. Ti vodni valovi su uvijek „veoma“ opasni jer su veliki i visoki, a mi ih začudno i tako velike i visoke ne možemo vidjeti ili prepoznati na vrijeme!?

Za primjer, sjetimo se prije desetak i više godina, iako su nam susjedi Slovenci javljali da nama dolazi „veliki“ vodni val r. Savom, mi ga nismo uspjeli vidjeti i detektirati, da bi javili građanima i „obrani“ od poplava, pa je Sava potopila više sela nešto niže od Zagreba itd. Ljudi iz Čiča kod V. Gorice (i u još nekim mjestima) je zatekla voda u dvorištima i na kućnim pragovima. Da je bar netko pogledao na Google Earth, i to u radno vrijeme!

Ima još primjera ne prepoznavanja svojih obveza „odgovornih“ za osiguravanje obrane od poplava. U sisačkom Pokuplju, dakle uz r. Kupu od Siska uzvodno kod s. Letovanić, još oko 1980. g. je pripremljeno i proglašeno urbanizirano područje izgradnje kuća za odmor naziva Lužice. Za izgradnju takve kuće koju svi zovemo vikendica, trebalo je pribaviti Urbanističke uvjete gradnje i zatim građevinsku dozvolu iliti dozvolu za izgradnju, a svi znamo gdje se to pribavljalo. To si ne izdajemo sami.

Digresije radi, u selu Žažina, oko 5 km nizvodno, niknulo je „divlje“ vikend naselje na samoj obali kupe, veoma atraktivno i prelijepo, s više desetaka vikendica. Kad je voda došla do kućnih pragova i ispod temelja kuća, zbog odronjavanja obale, zatražili su pomoć!? Ali tko im je tada mogao pomoći?

Tko je kriv za poplavu u Letovaniću?

U Letovaniću se još moralo izvršiti određivanje građevne parcele za vlastitu vikendicu i orijentaciju u prostoru putem nadležnog geometra. I kad ste sve imali i izgradili, dobili ste kućni broj i vjerovali da je sve gotovo. Ali, iako je u Uvjetima za izgradnju pisalo da ste dužni svoju kuću dignuti min. 70 cm iznad okolnog tla vaše parcele za izgradnju, vode r. Kupe i padaline, kako kažu u Hrvatskim vodama, postigle su vodostaj od preko 130 cm na vašoj parceli. Naravno, vaša parcela i vikendica i sve drugo bilo je potopljeno, zamuljeno i dijelom oštećeno i uništeno.

Nažalost, i selo Letovanić je bilo velikim dijelom potopljeno, kao i prije desetljećima i stoljećima, bez upozorenja i bez odgovarajuće zaštite od poplava za kuće, štale stoku i sve drugo. U to vrijeme sve do 2009. g. bio na snazi podatak za tzv. povijesni najviši vodostaj Kupe na lokaciji vikend naselja Lužice u Letovaniću, odnosno od 1972. g, nakon katastrofalnih poplava Save, Kupe i svih rijeka današnje Sisačko-Moslavačke županije.

Epilog tih događaja dale su Hrvatske vode više puta, kao „nadležna institucija sistema“, da su „velike padaline“ prouzročile izljeve r, Kupe iz korita, i da oni ne snose odgovornost za nastale štete. Također i za još 5-6 takvih poplava na istom prostoru od 2009.g. do 2022.g.. Na znanje svima, i u prosincu 2022.g. se ponovila 5. ili 6. put poplava Kupom i vodostaja od 100 do preko 130 cm i za koju valja svaku odgovornost proslijediti Hrvatskim vodama i nadležnim ministarstvima RH.

Kruna je dokaza vodostaj Kupe dana 20. i 21. 1. 2023.g. koji je bio 100 cm viši od neke normale, a poplavljena su okolna zemljišta. U Hrvatskim vodama tvrde da su uzrok tome padaline. Mudra izreka i valjda zaključak, kao da vode rastu od magle, koju netko pušta! Toliko oni znaju a nisu učinili gotovo ništa na sveobuhvatnoj zaštiti od poplava i preko 30 godina.

Legalno sagrađeni objekti nemaju zaštitu

Pravi epilog je nešto drugo a odgovornost sasvim očita koju odgovorni sasvim otklanjaju, jer su oni ne odgovorni i „ne odgovorni“!

Kad su to vlasti Republike Hrvatske i vodstvo Hrvatskih voda shvatili i konačno zaključili, ali samo za sebe, da od 1991. g. naovamo vode Kupe i ostalih rijeka u RH rastu i da poplavljuju? I da nisu učinili gotovo ništa za sustav od poplava i da ne govore istinu građanima-papanima?

Njihovo osiguranje je bilo donijeti novi Zakon o vodama 2009.g. Tu su pokušali otkloniti svoje odgovornosti na više načina. Jedno od njih je ukidanje prava na zaštitu građevina i imovine od poplava, koje imaju svu dokumentaciju i legalnost postojanja a ipak su nebranjene. Stoga odgovornost za poplave ipak ide na Hrvatske vode i Vladu RH. Za sustav obrane su gradili samo po koji kilometar nasipa i slikali se za televiziju te pričali svima kako nisu krivi jer su za sve krive oborine. Tek su sada shvatili, pa se čini se da napokon moguća i odgovorna promjena u okolišu!

Zainteresirani čitatelji, otvorite zbornik radova hrvatskih stručnjaka „za vodu“ na stručnim skupovima raznih naziva, a naročito onom iz Vukovara iz 2012.g.! Ima ih još!

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni