Novu vrelovodnu mrežu dobit će 27 zagrebačkih naselja

Novu vrelovodnu mrežu dobit će 27 zagrebačkih naselja

(Foto: https://razvoj.gov.hr/)

Projekt je vrijedan 699 milijuna kuna, a od toga su 421,5 milijuna kuna bespovratna sredstva

Ivana Vranješ

U Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije danas je uručen uručen ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt „Revitalizacija vrelovodne mreže na području grada Zagreba”. Cilj projekta je povećanje energetske učinkovitosti i smanjenje toplinskih gubitaka za gotovo 100 tisuća kućanstva.

Projekt je vrijedan 699 milijuna kuna, a od toga su 421,5 milijuna kuna bespovratna sredstva. Tijekom projekta će se zamijeniti 70 od ukupno 200 kilometara zastarjelog vrelovoda u 27 naselja na području grada Zagreba, a radovi će se izvoditi od 2021. do 2023. godine.

Korisnik ovog vrijednog projekta je HEP-Toplinarstvo d.o.o. za proizvodnju i distribuciju toplinske energije kojem su ministrica regionalnog razvoja Nataša Tramišak i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) Tomislav Petric uručili ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava.

„Ovo je samo jedan u nizu strateških projekata koji se provode na području Zagreba i cijele Hrvatske. Nastavit ćemo razvijati ovakve projekte s ciljem postizanja što veće energetske učinkovitosti, ali i sigurnosti opskrbe, kako elektroenergetksom tako i toplinskom, odnosno vrelovodnom infrastrukturom”, istaknula je ministrica Tramišak.

Predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić je izjavio da je riječ o projektu od iznimne važnosti za HEP- Toplinarstvo i HEP grupu, ali i za građane Zagreba, pa i cijele Hrvatske. Naglasio je da će HEP u projekt uložiti vlastitih 134 milijuna kuna.

„Projekt će rezultirati smanjenjem toplinskih gubitaka u mreži za 28 %, nadopune pogonske vode za 47 % i smanjenjem broja hitnih intervencija na rekonstruiranim dionicama vrelovoda za čak 90 %. Za naše sugrađane najvažnije je da će dobiti sigurnu, pouzdanu i kontinuiranu opskrbu toplinskom energijom”, istaknuo je Barbarić.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni