Novu godinu započnite sa sretnom hranom

Novu godinu započnite sa sretnom hranom

Mnogi narodi u novogodišnjoj noći pripremaju namirnice za koje smatraju da će im donijeti zdravlje, dug život, bogatstvo i sreću. Grožđe, agrumi, smokve, ali i leća, kupus, samo su neke od njih

Odbrojavanje preostalih sati do početka Nove 2016. godine je počelo, obavljaju se zadnje pripreme za proslavu i što vedriji i sretniji ulazak u predstojeće razdoblje. Bez hrane i pića, i koliko je moguće što bogatijeg stola, mnogima je obilježavanje Novog ljeta nezamislivo. O tome, kada je o novogodišnjoj trpezi riječ, brojni narodi imaju »svoje« neizostavne namirnice za sreću, zdravlje, dug život, puno novca… Sve se one, kazuje tradicija, trebaju naći na novogodišnjem stolu. Ako vam 2015. godina nije bila baš ponajbolja i sretna, valjalo bi je započeti sa grahom, koji se smatra prehrambenom inačicom za priljev novca.

Grah za bogatu Novu godinu

Kuhan odnosno spravljen »na salatu« odličan je odabir za bogatu 2016. godinu, kazuju narodna vjerovanja. Mnoge svjetske kulture smatraju kako Novo ljeto treba započeti sa sretnom hranom, a ona je u kategoriji voća nezamisliva bez grožđa. U svakom satu nove godine i sa određenom željom valja pojesti po jedno zrno grožđa koje simbolizira dvanaest mjeseci.

Povijesni zapisi kazuju kako je ova tradicija započela s početkom prošlog stoljeća, a ritual je s bobicama grožđa u nadolazećoj godini simbolizirao njenu »slatkoću« i sreću. Ako se pri zobanju bobica (svaka predstavlja po jedan mjesec u godini) naiđe na koju kiselu, taj će mjesec biti tegoban. Ritual s grožđem uvriježen je u Portugalu, na Kubi, Španjolskoj…

grozde
Dvanaest bobica grožđa za 12 sretnih mjeseci u nadolazećoj godini

Slične varijacije postoje s okruglim voćem: narančama, mandarinama, šipkom i sl. Potonji plodovi bogatstvo simboliziraju u Kini, a posebice ako se na stolu iznađe šipak, koji predstavlja novac i prosperitet. U dalekom i egzotičnom Vijetnamu boja sreće jest ona koju sadrži lubenica, koja se tamo često i poslužuje u novogodišnjem slavlju.

narU Grčkoj se, primjerice, šipak ne nalazi samo na stolu, već se razbija i pred ulazom u kuću, kako bi njegovo brojno sjeme štitilo dom i (do)nosilo sreću za obitelj. U to se ime, kod ne tako dalekih nam susjeda, i sisa sjeme nara. Kao simbol plodnosti u najluđoj noći svakako se na stolu trebaju nalaziti i smokve a uz njih za sretno obiteljsko ozračje i zdjela agruma.

Talijani za ulazak u Novu godinu tradicionalno pripremaju jela s lećom – crvenom, zelenom, smeđom … U Italiji smatraju da ta mahunarka priziva dotok novca, bogatstva, dobrog standarda te vjeruju kako će, ako je ona na stolu, donijeti i sreću. Zelena leća s kobasicama (cotechino con lenticchie) često je jelo njihove novogodišnje trpeze dok je u Brazilu primjerice toj mahunarki pridružena riža i grah. Latinoamerikanci neizostavno poslužuju svojevrsne fritule – »bunuelos« – kojih treba biti na stolu i za prvi novogodišnji doručak. U Japanu je crni grah prilog jelima u prvim satima Nove godine jer ga stanovnici zemlje izlazećeg sunca smatraju sretnom namirnicom.

Kukuruzni kruh i raštika namirnice su koje u SAD-u moraju biti na blagdanskom stolu jer osim sreće u Novom ljetu upozoravaju i na poniznost. Povrtnice poput špinata, kupusa i kelja u nemalo kultura sinonim su za papirnati novac pa ta jela moraju osvanuti na prazničnoj trpezi. U Hrvatskoj svako podneblje bilježi svoje tradicijske »obroke« pa osim, u većini slučajeva zajedničkih porcija odojka i sličnog pečenja, u Zagorju će primjerice štrukle biti nezamjenjivo jelo prvih sati »novoga leta«. Međimurje će (po)nuditi međimursku gibanicu, a nemalo će se spremati i jela od pšenice.

strukli_gibanica
Tradicijski specijaliteti – zagorski štrukli i međimurska gibanica
Pšenica simbol plodnosti i blagostanja
Njeni zeleni izdanci osim svoje adventske »zadaće« krasit će blagdanski stol i kao simbol blagostanja, uspjeha i plodnosti. Ovisno o kraju pšenica je imala itekakvu kulinarsku namjenu jer je bila izdašna hrana. Spremala se kao varivo pa je i danas kod mnogih tradicijskih obitelji na novogodišnjoj trpezi rado viđen slatki obrok (kuhana zrna pšenice zaslađena s medom) ili se samljevena spravljala u obliku popečaka. Kakogod, ta je žitarica bila i ostala neizostavan »dekor«, bez kojega je mnogima nezamisliv plodan i bogat ulazak u Novu godinu.

Snježana Kratz

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni