Novouređeni Savski most otvoren za pješake i bicikliste

Novouređeni Savski most otvoren za pješake i bicikliste

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević u utorak je sa suradnicima otvorio novouređeni pješački Savski most na Kajzerici.

»Riječ je o mostu starom više od 80 godina koji je itekako bitan za promet u Zagrebu, a koji nikada nije imao značajno pojačanje niti je bio u potpunosti obnovljen kao sada«, istaknuo je gradonačelnik zahvalivši svima koji su doprinijeli ostvarenju projekta obnove.

Također je istaknuo da je Savski most zaštićeno kulturno dobro te da je obnova koncipirana tako da i dalje to ostane. Most je konstrukcijski ojačan i otporniji na potrese.

»U obnovu zagrebačkih mostova ulažemo preko 400 milijuna kuna, a obnova ovog mosta tek je početak«, naglasio je Tomašević.

U sklopu obnove Savskog mosta izvedeni su radovi ugradnje nove armirano-betonske ploče, nove opreme mosta, hidroizolacije, asfalta, granitnih rubnjaka, nove odvodnje, dvije nove češljaste prijelazne naprave. Ugrađene su nove pješačke ograde, zamijenjeni su teško oštećeni čelični elementi rasponskog sklopa novima te su zamijenjeni svi sekundarni uzdužni nosači ispod betonske ploče. Sanirani su upornjaci i zamijenjeni oštećeni kameni blokovi.

Nakon puštanja u promet Savskog mosta preostaju radovi na zamjeni ležajeva, sanaciji i ojačavanju sjevernoga stupa u koritu rijeke Save, no ti radovi neće utjecati na korištenje mosta. Vrijednost radova na obnovi je oko 30 milijuna kuna, bez PDV-a.

Gradonačelnik Tomašević je također istaknuo da plan izgradnje i obnove zagrebačkih mostova uvelike ovisi o prometnoj strategiji.

»Potrebna nam je nova razvojna strategija prometa s više ulaganja u javni prijevoz, biciklističku infrastrukturu, pješački promet, a u konačnici je cilj i smanjenje automobilskog prometa. Za planirane zahvate na izgradnji i rekonstrukciji mostova za dio radova nam je namjera povući sredstva iz Fonda solidarnosti, a dio iz EU fondova u suradnji s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture«, rekao je. (ZG-magazin / Foto: Grad Zagreb)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni