Novorođenče se od sada može prijaviti i elektroničkim putem

Novorođenče se od sada može prijaviti i elektroničkim putem

(Foto: MUP)

»Bez čekanja u redu ulažemo u digitalnu budućnost. Na roditeljima je briga za demografsku obnovu, a država nastoji i nastojat će olakšati sve ostalo«, rekao je ministar Božinović

Nova usluga prijave rođenja djeteta »e-Novorođenče« je predstavljena i puštena u rad, javlja Ministarstvo unutarnjih poslova. Kažu kako je riječ o trenutno najsloženijoj e-usluzi u Republici Hrvatskoj kojom je ostvarena integracija Ministarstva uprave sa sustavima MUP-a i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Što se tiče usluge e-Novorođenče, ona je dostupna roditeljima koji posjeduju elektroničke osobne iskaznice i u tom slučaju neće više morati dolaziti u matični ured, nego će moći prijaviti dijete u sklopu sustava e-Građani (upisati sve potrebne podatke za upis u maticu rođenih, knjigu državljana, prijavu prebivališta te zdravstveno osiguranje).

Novu uslugu e-Novorođenče predstavio je ministar uprave Lovro Kuščević, a iz Ministarstva unutarnjih poslova ,a prisustvovao je ministar Davor Božinović.

»Osnovni preduvjet ove aplikacije koju danas predstavljamo bio je projekt e-osobne iskaznice. Kao što vam je poznato nedavno je MUP stavio u funkciju e-vozačku dozvolu i e-putovnicu«, ponapomenuo je Božinović.

»Bez čekanja u redu ulažemo u digitalnu budućnost. Na roditeljima je briga za demografsku obnovu, a država nastoji i nastojat će olakšati sve ostalo«, dodao je ministar.

MUP javlja kako će prilikom prijave rođenja djeteta putem sustava e-Građani roditeljima putem osobnog korisničkog pretinca trebati dostaviti:

  • elektronički zapis iz matice rođenih za dijete (odmah po odobrenju upisa)
  • elektronički zapis iz evidencije državljanstva za dijete (odmah po odobrenju upisa)
  • Uvjerenje o prebivalištu za dijete (odmah po odobrenju upisa)
  • potvrda o prijavi na zdravstveno osiguranje (u roku od 5 dana) i poveznica na tiskanicu prijave (Tiskanica T2)
  • potvrda o odobrenom/odbijenom zahtjevu za isplatu jednokratne novčane pomoći za novorođeno dijete (u roku od tjedan dana).

Ukoliko roditelji ne posjeduju elektroničke osobne iskaznice, upis djeteta mogu izvršiti osobno u matičnom uredu, a svi potrebni podaci za prijavu prebivališta djeteta i određivanje MBG-a prosljeđivati će se Ministarstvu unutarnjih poslova elektroničkim putem. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni