Novogodišnji objed u pučkim kuhinjama uz svinjetinu, krumpir i makovnjaču

Novogodišnji objed u pučkim kuhinjama uz svinjetinu, krumpir i makovnjaču

Grad Zagreb bilježi 4.700 korisnika pučkih kuhinja od kojih je 820 djece do trinaest godina. Godišnje broj novih konzumenata raste za oko dva posto, a socijalni se obroci izdaju u Branimirovoj ulici, Cerskoj i Alfirevićevoj. Za mogućnost dobivanja obroka u pučkoj kuhinji potrebno je u nadležnom uredu Socijalne zaštite dobiti identifikacijsku socijalnu iskaznicu bez koje se objed ne može izdati. Korisnike 31. prosinca i 1. siječnja očekuje blagdanski jelovnik

Mirisi kolača, nerijetko pečenki i drugih delicija karakteristični su za mjesec prosinac i blagdansko razdoblje kojim obiluje. Upravo se u mnogim domovima na prazničnoj trpezi tada mora naći svega: od juhe, mesa, raznih priloga do kolača. Upravo će takav slijed imati i Zagrepčani koji zbog nesretnih životnih okolnosti ne mogu razmišljati o blagdanskoj trpezi jer nemaju ni za onu svakodnevnu. Grad Zagreb odnosno Ustanova Dobri dom pod čijom je nadležnošću za novogodišnji je objed korisnicima tri pučke kuhinje u Branimirovoj, Cerskoj i Alfirevićevoj na staru godinu priremila ragu pileću juhu, pečenu svinjsku vratinu s restanim krumpirom, miješanom salatom i šnitom makovnjače. Prvog siječnja za stolom potrebitih bit će povrtna juha, pohani pileći file u mediteranskom umaku s mlincima, kiselim krastavcima i za desert – jabukom.

Blagdanski će im se obroci 31. prosinca i 1. siječnja dijeliti od 11 do 13,30 sati kao i svakoga dana. Alen Župan, ravnatelj Ustanove Dobri dom kaže kako Zagreb službeno broji 4.700 korisnika pučkih kuhinja čiji broj godišnje raste za oko dva posto. Populacija je šarolika a od svih konzumenata gradske „hrane“ bilježi se 820 djece do trinaest godina. Hrana se spravlja i za 130 korisnika prihvatilišta za beskućnike Crvenog križa u Kosnici. Za sve se korisnike sprema svježa hrana od sezonskog povrća i voća pa se na meniju kod njih nerijetko (iz)nalaze kelj, poriluk, grašak, zelje, grah i drugo. Kada je primjerice riječ o grahu, ravnatelj ističe kako je dnevno za sve tri lokacije potrebno skuhati čak dvije tisuće litara graha „podebljanog“ s oko 450 kilograma kobasica. Dobri dom pruža uslugu i dostave obroka u kuću, koji se ne pripremaju kod njih već u domovima za stare i nemoćne jer je ta hrana često namijenjena osobama s „bolesničkim kartonima“ dijabetesa, gastrointestinalnih teškoća i drugog.

Mjesečno 400 dostava obroka u kuću i 1600 paketa pomoći s hranom

pucka-01Osoba iz takve kategorije mjesečno broje četiristotinjak, a na Zagrebačkom velesajmu jedanput u trideset dana izdaju pakete pomoći u hrani za 1.600 obitelji s oko četiri tisuće djece. Paketi sadrže osnovne namirnice poput ulja, riže, brašna, šećera, sredstava za osobnu higijenu i drugog. Osigurava se korisnicima i podjela mliječne hrane za majke u socijalnoj potrebi koje nemaju dosta mlijeka, a riječ je o 131 djetetu do godine dana. Župan kaže kako u sklopu njihove ustanove društveno korisni rad odrađuju i osuđenici koji i na taj način „smanjuju“ dane svoje kazne. U nekoliko je godina pomaganje u pranju suđa, ljuštenju krumpira, čišćenju okoliša prošlo njih sedamdesetak. Kada je o higijeni riječ i kontrolama sanitarne inspekcije dosada im nije zabilježena kvarljivost hrane i higijenska nedostatnost jer rade po visokim standardima HACCAP sustava.

Ove godine Ustanova Dobri dom obilježava deset godina rada u okviru kojih je podijelila više od 14 milijuna obroka, dostavila njih 963.000 te podijelila 450. 000 jedinica mliječne hrane za više od 38 000 djece u dobi do 12 mjeseci. Za obitelji s troje i više djece podijeljeno je i 150.000 paketa. Kako bi ostvarili mogućnost pomoći u paketima s hranom ili objedom u pučkoj kuhinji građani trebaju pribaviti socijalnu iskaznicu u nadležnom uredu socijalne zaštite u Gradskoj upravi.

Snježana Kratz

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni