Novogodišnja poslanica predsjednika Josipovića

Novogodišnja poslanica predsjednika Josipovića

Poštovane građanke i građani Republike Hrvatske,

Na pragu nove, 2014. godine, sjetimo se, godina koja je za nama bila je godina uspjeha, nade, ali i razočaranja. Ulaskom u EU ostvarili smo jedan od velikih ciljeva naše generacije. Sjećamo se ponosa i zadovoljstva kojeg smo svi osjećali tog 1. srpnja. Činilo se kako su nam svi ideali Europe blizu, na dohvat ruke, kako samo trebamo posegnuti za njima i da će oni postati dio našeg života. Vjerovali smo i da je lijepo lice Hrvatske naša prava i jedina slika. Nadali smo se da nam dosegnuta demokracija, ljudska prava, provedene reforme i spremnost da uđemo u europsku tržišnu utakmicu, jamče uspjeh i daju pravo nadati se kako može i mora biti samo bolje no što je bilo.

Ali danas, nakon 6 mjeseci, nadu su kod mnogih zamijenili sumnja i razočaranje.  Umjesto onog lijepog, europskog lica s početka srpnja, danas u ogledalu vidimo lice naborano problemima. Duh političke, nacionalne, vjerske i druge isključivosti ponovo kuca na naša vrata, trujući naše duše, posebno mladih, mržnjom. Ostrašćeni svjetonazorski sukobi i narasli gospodarski problemi, siromaštvo mnogih, nezaposlenost i nedostatak perspektive mladih,  unose sumnju u našu  budućnost. Nezaposlenost raste, investicija i novih poslova je malo, sve smo zaduženiji. Socijalna država posrće pred naletom bijede i siromaštva.

Ali, čvrsto vjerujem da sav onaj entuzijazam, uloženi napor na reformama i prihvaćanju europskih vrijednosti, otvorenost multikulturalnosti i napredak u razvoju demokratskih institucija i ljudskih prava nije bio tek maskenbal koji smo priredili Europi da nas primi u svoje okrilje. Bez obzira na probleme u kojima se nalazimo, Hrvatska je društvo koje je, gledajući dulji period, pokazalo da se zna nositi s izazovima.

Ali, kada se uplašimo da je beznađe pobijedilo, sjetimo se puta koji je Hrvatska prošla u samo dvadesetak godina. Dvadesetak godina je za čovjeka velik segment života, ali za život države, za povijest, to je samo tren. I u tom trenu, stvorili smo novu državu, zahvaljujući braniteljima-našim herojima obranili njenu slobodu, izgradili demokratske institucije. Hrvatska je postala članica najvažnijih međunarodnih organizacija i prepoznata je kao država koja doprinosi svjetskom miru te kulturnoj i drugoj baštini čovječanstva. Naše su građanke i građani, i u protekloj godini, ostvarili vrhunske rezultate u znanosti, kulturi i sportu. Unatoč globalnoj krizi, imamo i na desetke tvrtki koje nam kazuju da hrvatsko gospodarstvo može biti uspješno i na najzahtjevnijim tržištima.

Odlični rezultati koje su mnogi ljudi ostvarili unatoč krizi, našem društvu daje onu najvažniju mirodiju bez koje nema uspjeha: OPTIMIZAM i dokaz da se inovativnošču, upornim radom i znanjem može postići puno, pa i najviše. Čestitam svima koji su u prošloj godini uspjehom okrunili sebe i našu Domovinu!

Neka nam uspjeh bude moto 2014! Dignimo glavu, prihvatimo probleme i naše slabosti kao prolazne.  Recimo sebi: mi to možemo! Možemo pobijediti krizu. Naše demokratske institucije vlasti, političke stranke, vladajuće i oporbene, nevladin sektor, prije svih, gospodarstvo, hoće i moraju nadjačati krizu, bijedu i siromaštvo. Reforme, utemeljene na racionalnim odlukama u financijskoj i gospodarskoj politici, privlačenju investicija, organizaciji državne vlasti, ali i reforme lokalne i regionalne samouprave, ne mogu čekati. Red u mnogim aspektima rada državnih institucija opravdava optimizam u provođenju reformi. Pravednost, kojoj smo otvorili vrata mnogim kaznenim progonima onih za koje se sumnja da su zlouporabili vlast, položaj i društvenu moć, još nije pobijedila. Nema pravde i pravednosti bez socijalne pravde, bez solidarnosti i jednakih šansi za sve u učenju, zapošljavanju, zarađivanju za život, napredovanju, posebno ne bez jednakih šansi za mlade. Uspjeh Europe, pa i naše države, uvelike ovisi o tome hoćemo li znati pružiti podršku mladima.

Nema pravde i pravednosti bez pomoći onima među nama koji su zbog bolesti, starosti, invaliditeta, siromaštva i nezaposlenosti bez mogućnosti zadovoljavanja osnovnih životnih potreba.  Ali, pravedno društvo prepoznaje i one najbolje među nama, one koji daju najveći doprinost društvu kroz radne rezultate, inovacije, znanstvena, kulturna i sportska dostignuća, kroz poduzetničke pothvate u industriji, poljoprivredi, turizmu i drugim djelatnostima, one koji doprinose društvu kroz  porez koji plaćaju, one koji nam društvo čine boljim humanitarnim radom i volonterstvom. Priznanje, moralno i materijalno, onima koji su najbolji, pravedno je i važan je poticaj razvoju cjelokupnog društva.

Poštovane građanke i građani,

Sjetimo se, nema uspješnog društva bez ljudskosti, morala i solidarnosti. Ponavljam, jedni drugima moramo biti ljudi, ne vukovi. Obnovimo plemenitost i ljubav prema drugima. Sjetimo se obaveza koje imamo u svojim različitim društvenim ulogama: kao članovi obitelji, prijatelji, radnici i službenici,  poduzetnici, djelatnici u svim područijma ljudske aktivnosti. Ali, prije svega, moramo se sjetiti obveza  koje imamo kao ljudi, ponajprije obveze da poštujemo druge, ali da poštujemo i sebe. Sjetimo se da su najvažniji nacionalni ciljevi iznad interesa dnevne politike.  Ne budemo zadovoljni s malim očekivanjima, ciljevima i ostvarenjima. Sjetimo se kako je čovjek na ovome svijetu da ostvari velike stvari, među kojima su mir, ljubav i prijateljstvo najveće. Ne ići malen ispod zvijezda, obaveza je sviju nas.

I u narednoj godini želim svim našim ljudima  sreću, ljubav, sigurnost i zdravlje!

Neka nam je sretna i uspješna 2014. godina!

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni