Novo zanimanje – avatarski novinar

Novo zanimanje – avatarski novinar

Za sintagmu „Roboti protiv novinara“ kriva je terminologija stranih autora. No nisu ugroženi samo novinari. Ugrožena je i znanost u cjelini. Već do sada je postojanje takvih programa rezultiralo s više od 120 lažiranih radova, objavljenih u on-line znanstvenim časopisima. Lažirani rad znači da se ne radi o plagijatima ili pogrešnim podatcima, već besmislenim tekstovima, kako je napisao jedan od novinara

Prof. Igor Čatić

U četvrtak 10. travnja 2014. Klub hrvatskih humboldtovaca organizirao je prvo javno sučeljavanje predloženika za novog rektora ili rektoricu najvećeg sveučilišta u Hrvatskoj, onog u Zagrebu. Jedan od četvero sudionika naglasio da je da treba voditi računa o novim zvanjima i zanimanjima. Jedan od komentara. Sutra ide na objavu tekst o novom zanimanju, avatarskom novinaru. No to je poticaj da se razmotri dva neodgovarajuća naziva. Nazivlje je u funkciji rangiranja pojmova, rekao je genijalno svojedobno Ivo Škarić.

avatar_roboPrvi, neodgovarajući naziv pojavio se u vrlo poticajnom tekstu Ružice Cigler o sudbini novinara: Oprez! Roboti protiv novinara (Večernji list, 2. travnja). Drugi, nedavno je na HRT-u održana je vrlo zanimljiva rasprava o floridizaciji Hrvatske. U oba slučaja radi se nezadovoljavajućim nazivima. Pri čemu odmah u oba slučaju skidam odgovornost s novinara.

Divim se ljudima koji znaju kako se zove koja nedjelja u ovom razdoblju u nekim od hrvatskih krajeva. Ili odakle dolaze neke riječi stare tisućama godina. Mene međutim zanimaju nove, sve potrebnije riječi. Time se bavim pola stoljeća. O čemu svjedoče brojni tekstovi i rječnici.

Floridozacija Hrvatske

Najprije riječ o floridizaciji. Riječ se pojavila u mom tekstu »Kada nam ne treba plastika, dobra je i floridozacija Hrvatske« (Hrvatski fokus, 24. siječanj 2014.). Pratim misli prof. Nikice Gabrića o jedinom izlasku Hrvatske iz krize, a to je zdravstveni turizam. O tome sam prvi puta pisao još u studenomu 2012. kada sam razjasnio da je »Jedina strategija za razvoj Hrvatske je turizam kako je to odredio Bruxelles. Iz nje je logički izveden zdravstveni turizam.« Tko je definirao strategiju? Premijer Zoran Milanović kada je izjavio: »Turizam je naša sudbina«. I nastavio: »Naša je realnost da se svijetu ne možemo nametnuti nekim novim tehnologijama, novim antibioticima i sličnim, ali možemo uvjeriti ljude da smo vrijedni njihove pažnje i povjerenja. Turizam je naša sudbina, u tome smo očito dobri, a cilj je da budemo najbolji u Europi.« Najnovija vijest, slična prošlogodišnjoj, o zimskom turizmu na obali koji bilježi smanjeni broj posjetitelja i drastičniju broj sniženja broja noćenja. Prošle godine praktički s kojim izuzetkom teško je bilo naći koji otvoreni hotel. Moj je otvoren tek u ožujku, kako lani, tako i ove godine.

Višekratno sam pisao o katastrofalnim posljedicama takve orijentacije među ostalim u navedenom članku iz siječnja 2014. koji započinje iskazom »I ovom slučaju hrvatskog Maria Montija (prof. N. Gabrić), koji je u međuvremenu postao floridozator Hrvatske«.

Nažalost u prvoj inačici teksta pisalo je floridizator. Međutim moja vrhunska jezična savjetnica mi je odmah objasnila da to mora biti florid-o-zator, kao i ostale izvedenice moraju sadržavati -o-. Riječ je ispravno upotrijebljena i u jednoj analizi u Barometru.

Avatari protiv novinara

cat_newspapperZa sintagmu Roboti protiv novinara kriva je terminologija stranih autora. No nisu ugroženi samo novinari. Ugrožena je i znanost u cjelini. Već do sada je postojanje takvih programa rezultiralo s više od 120 lažiranih radova, objavljenih u on-line znanstvenim časopisima. Lažirani rad znači da se ne radi o plagijatima ili pogrešnim podatcima, već besmislenim tekstovima, kako je napisao jedan od novinara. Opasnost je tim veća jer je sve više on-line časopisa koji traženim plaćanjem ostvaruju veliki profit. Što me smeta u navedenoj sintagmi? Riječ robot.

Program ne može biti robot. Jesenas smo nas troje organizirali razgovor kiborga, robota i avatara. Najsveobuhvatniji prikaz tog razgovora objavljen je upravo u zg-magazinu (Kiborzi, roboti i avatari kao zamjena za (prirodnog) čovjeka). U pet dana tri puta je o tome govoreno u javnosti, uz praktički nikakvu medijsku pozornost. Tu je načinjena jasna razlika između te tri skupine. Kiborg je hibrid živoga i neživoga. A kiborgiziranje je sve važnije područje suvremene medicine. Roboti su neživa materijalna tijela koja mogu nalikovati čovjeku (humanoidi) ali i ne moraju. Međutim sve učestalije se čuje riječ avatar. Ona nije nova, naziv je zabilježen još 1857. U suvremenom smislu, su 2 ili 3D slike – ikone: ljudi, životinja koje se pojavljuju u kiberprostoru. Radi se o prividnim likovima. Po ovo prikazu bolji naslov bio Avatari protiv novinara. Mnoge tvrtke već sada imaju svoje avatarkinje i avatare. Predlažem ovom portalu da si već sada zaštiti neki lik koji će predstavljati vijesti sastavljene s pomoću programa. Potreba za ikonom koja će biti upotrijebljena za sve računalom sastavljene tekstove. Nije to daleka budućnost.

novinar_avatarA nadopuna komentara o novim zvanjima i zanimanjima. Kako će se rješavati pitanja novih zanimanja poput avatarskog novinara nije primarno pitanje. Zašto? Zato što se iza toga ipak krije ljudsko biće vješto u informatici. Postoji i posebni izraz za takvog stručnjaka mrežanin (e. netizen; net-citizen). Zato i sveučilišta trebaju obrazovati i odgajati za zvanje, a ne za zanimanje. Stav usuglašen s promišljanjima zaposlenika u HUP-u. Obrazovanje za zanimanje treba biti povjereno i drugim obrazovnim ustanovama, pa i poduzetnicima u obrazovanju. No to je druga tema o kojoj sam već opširno pisao.

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni