Novo zaduživanje Zagrebačkog holdinga

Novo zaduživanje Zagrebačkog holdinga

S dnevnog reda sjednice skinuta je Prijedlog odluke o izmjenama Odluke o autotaksi prijevozu, koja je  predviđala povećanje broja taksi dozvola kako bi se i Zagrebu dosegnuo standard od 500 stanovnika na jedan taksi, umjesto prijašnjih 600

Uprava Zagrebačkog holdinga samo daje informaciju gradskim zastupnicima o tome da moraju uzeti jedan kratkoročni kredit kako bi premostili vjerojatno tekuće troškove, isplate plaća

Druga po redu, ujedno i prva radna sjednica Gradske skupštine, održana u četvrtak, počela je s kratkim obrazloženjem novog direktora Zagrebačkog holdinga Slobodana Ljubičića o novom kratkoročnom zaduženju Holdinga.

Slobodan Ljubičić

Slobodan Ljubičić

Predsjednik Gradske skupštine Darinko Kosor istaknuo je kako Uprava Zagrebačkog holdinga samo daje informaciju gradskim zastupnicima o tome da moraju uzeti jedan kratkoročni kredit kako bi premostili vjerojatno tekuće troškove, isplate plaća te je novinarima napomenuo da to neće biti predmet izglasavanja jer to nije u nadležnosti Gradske skupštine već Skupštine Zagrebačkog holdinga, koja je po izmjenama zakona u stvari gradonačelnik. „Riječ je samo o informaciji“, napomenuo je Kosor. Dodao je kako će se pravo stanje u Holdingu vidjeti tek na polugodišnjem izvješću koje je  Holding dužan dostaviti Skupštini, a na novoj Upravi je da utvrdi stanje.

S dnevnog reda sjednice skinuta je Prijedlog odluke o izmjenama Odluke o autotaksi prijevozu, koja je  predviđala povećanje broja taksi dozvola kako bi se i Zagrebu dosegnuo standard od 500 stanovnika na jedan taksi, umjesto prijašnjih 600. Pročelnik Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet Davor Jelavić kao razlog povlačenja točke naveo je potrebu njezin usuglašavanja s novim Zakonom o prijevozu u cestovnom prometu donesenom 30. lipnja. Međutim, točku je srušio i Odbor za komunalno gospodarstvo, koji je ne prijedlog imao određene primjedbe.

Aktualni sat sjednice potrajao je točno sat vremena, kako i predviđa Poslovnik Gradske skupštine. Ovakvo pridržavanje propisanih okvira pohvalio je novi predsjednik Skupštine Darinko Kosor (HSLS) ocijenivši ga kao dobar početak.

Gradskog zastupnika Alena Ostojića (HSLS) zanimalo je hoće li se u Zagrebu formirati Vijeće za kontrolu video nadzora s obzirom da je na području grada postavljeno 300-tinjak nadzornih kamera, pa da se izbjegne zloupotreba sustava. Gradonačelnik Milan Bandić je najavio kako će se napraviti i taj „civilizacijski iskorak“ te će se ujesen formirati Vijeće.

Nenad Matić (HSS) Bandiću je poklonio  Diokijev šešir te je upitao kako će se Grad Zagreb postaviti u predstečajnoj nagodbi prema toj posrnuloj zagrebačkoj tvrtki u kojoj je od nekadašnjih 3000 sada zaposleno svega 120 radnika, koji, međutim, ne primaju plaću. Pročelnik Gradskog ureda za financije Slavko Kojić je odgovorio da Grad ne može praviti segregaciju dužnika kojih ima na stotine. Poručio je da u više od 900 milijuna kuna potraživanja prema Diokiju, Grad Zagreb sudjeluje sa svega 7 posto, te će donijeti odluku jednaku kao i svi ostali vjerovnici.

Postavljeno je i pitanje oko uređenja pristupa groblju Markovo polje, a gradonačelnik Bandić je najavio da će se ta tema naći na Skupštini u veljači iduće godine. Na upit Maria Župana (HDZ) o tome kada će se zatvoriti odvodni kanal prema pročistaču otpadnih voda u naseljima Resnik i Kozari Bok, gradonačelnik je odgovorio da to sada nije prioritet te da se početak zatvaranja tog „frcleka“ prema pročistaču  može očekivati krajem mandata Gradske skupštine. Poručio je kako je tu već puno napravljeno te da mu je 95 posto stanovnika s tog područja povjerilo svoj glas na izborima za gradonačelnika.

„Tamo je bio Drek river, stanovnici su kroz prozore gledali kako pluta zagrebački izmet. Danas im tamo raste cvijeće. Zašto im ne bismo napravili i park, pa i fontanu?“, upitao je.

Damir Godec (SDP) ukazao je da neki roditelji imaju problema s radnim vremenom vrtića koji rade do 18 sati, a neki roditelji ne uspijevaju u tom roku podići djecu.

„Predlažem da u to uključimo kolegu Lovrića (Ivica Lovrić, pročelnik GU-a za obrazovanje i sport op.a ) pa da se napravi analiza produženog boravka – ima li veći broj roditelja taj problem. Ako ima onda ćemo reagirati, ali ako je riječ o pojedinačnom slučaju, morat će se zvati baku“, odgovorio je Bandić.

B. Jagačić