Novo vodstvo SOKAZ-a i nova pravila lige

Novo vodstvo SOKAZ-a i nova pravila lige

Za predsjednika Udruge jednoglasno je izabran Đuro Paher, te na toj funkciji nakon 12 godina nasljeđuje Božidara Bauka

Dragutin Ivanec

Na Izbornoj skupštini SOKAZ-a održanoj 19. svibnja 2014. godine, na četverogodišnji mandat je izabrano novo vodstvo SOKAZ-a. Za predsjednika Udruge jednoglasno je izabran Đuro Paher, te na toj funkciji nakon 12 godina nasljeđuje Božidara Bauka. Bauk nastavlja svoje djelovanje u SOKAZ-u kao član Predsjedništva. Uz predsjednika Udruge izabran je i dopredsjednik, članovi Predsjedništva, Nadzornog odbora i Disciplinske komisije. Izbor tajnika i blagajnika Udruge Statutom je predviđen za prvu sjednicu novog Predsjedništva.

U višim (jačim ligama) sustav prati načelo “2-2-1-1”, odnosno dvije najbolje ekipe napreduju za dvije lige, dok slijedeće dvije ekipe napreduju za jednu ligu. Slično vrijedi i za ispadanje

S početkom jesenskog prvenstva 2014. godine SOKAZ prelazi na sustav natjecanja s 14 ekipa po ligama. Time će se smanjiti ljetna pauza od gotovo 4,5 mjeseca, te pomoći novim velikim komercijalnim dvoranama da duljom sezonom lakše opstanu u ovim kriznim vremenima i ostanu na raspolaganju zagrebačkim stolnoteniskim rekreativcima. To znači da će se u jesenskom prvenstvu formirati nove lige (s 14 umjesto dosadašnjih 12 momčadi po ligi), te da će se Pravilnik o natjecanjima prilagoditi formi budućih liga. Vjerojatno ste već upoznati kako će se formirati lige u jesenskom prvenstvu 2014. godine, pa ćemo Vas upoznati kako će se formirati lige između jesenskog prvenstva 2014. godine i proljetnog prvenstva 2015. godine i nadalje.

Novi sustav napredovanja kroz lige

Nakon što se formiraju nove lige s po 14 ekipa (počevši sa slijedećim jesenskim prvenstvom), promijenit će se i sustav prelazaka ekipa iz jedne lige u drugu između dvaju prvenstava, temeljem ostvarenih plasmana u ranijem prvenstvu. S iznimkom nekoliko najjačih liga i područja u sredini, sustav je koncipiran na temelju dvaju pravila. U višim (jačim ligama) sustav prati načelo “2-2-1-1”, odnosno dvije najbolje ekipe napreduju za dvije lige, dok slijedeće dvije ekipe napreduju za jednu ligu. Slično vrijedi i za ispadanje, 13.- i 14.- plasirane momčadi ispadaju za dvije lige, a 11.- i 12.- plasirane ekipe za jednu ligu. U nižim (slabijim) ligama sustav prati načelo “3-2-1-1”, odnosno prvak lige napreduje za tri lige, drugoplasirani za dvije lige dok slijedeće dvije momčadi napreduju za jednu ligu (analogno vrijedi i za ispadanje).

Svim članovima Udruge stolnotenisača rekreativaca grada Zagreba želim sve najbolje u ovom razdoblju između dvije sezone, nadam se da ćemo se vidjeti u jesenskom prvenstvu u čim većem broju. Znam da je celuloidna loptica okrugla, svima nama je draže pobjeđivati nego gubiti, ali SOKAZ je prvenstveno namijenjen rekreaciji i sklapanju novih prijateljstava i poznanstava. Stoga neka vas mogući lošiji rezultati ne uznemiruju previše. SOKAZ omogućuje i ljudima srednje i poznije dobi da održavaju svoju tjelesnu kondiciju, ali još jednom upozoravam da igrači koji imaju ozbiljnije zdravstvene probleme prije početka natjecanja konzultiraju svoje liječnike, da se ne bi dogodio još koji tragični događaj, od kojih su neki završili i smrtnim ishodom, čega je bilo u povijesti SOKAZ-a.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni