Novo stvaralaštvo Jazz orkestra HRT-a

Novo stvaralaštvo Jazz orkestra HRT-a

(Elvis Penava / Foto: Marija Štilinović/HRT)

Valja stalno ponavljati: HRT mora biti ponosan na svoj Jazz orkestar. Koji uspješno izvodi skladbe drugih gostiju, ali u stanju je stvarati vlastite i uspješnice

Igor Čatić

U srijedu, 12. prosinca 2019. u punoj dvorani Gorgona zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti (MSU), Jazz orkestar Hrvatske radiotelevizije (HRT) održao je godišnji koncert na kojemu se članovi predstavljaju kao skladatelji i aranžeri. To je važan dio njegova programa, jer se tako upoznaje drugu stranu tih glazbenika. Njihove umjetničke sklonosti, unutarnji poriv i vještinu na tom polju. Zapravo, jedan koncert godišnje je premalo da se pokaže sve što mogu i što su ostvarili u tom razdoblju na području skladanja i aranžiranja.

Osnovno obilježje koncerta je početak novog razdoblja Orkestra. Pod vodstvom svojeg novog umjetničkog voditelja Mirona Hausera, svirane su nove skladbe članova Orkestra. 

Program je bio sastavljen od skladbi koje su napisali i/ili aranžirali članovi ujedno i izvrsni solisti orkestra. Dogovoreno je da se ovom zgodom na tom tradicijskom koncertu kao autori predstave Mario Bočić, Mihael Györek, Miro Kadoić, Joseph Kaplowitz, Elvis Penava i Luka Žužić.

Koncert u punoj raskoši je predstavio novoga umjetničkog ravnatelja M. Hausera koji je bio u prilici da iskoristi velike mogućnosti članova orkestra, ne samo kao instrumentalista, već i kao skladatelja ili aranžera.

U programu je izvedeno osam skladbi uz dodatak. Publika je najtoplije pozdravila skladbu M. Bočića u aranžmanu L. Žužića: Candide pour tout le monde (Iskreno za sve). Pozornost je privukla i skladba pijaniste, orguljaša, tubiste, skladatelja i aranžera, Josepha Kaplowitza. Skladba Lucia’s Theme (Lucijina tema) razrada je i interpretacija glazbene teme koju je skladala njegova kćer Lucia.

Članovi Orkestra izvodili su uspješno predviđena sola. Zato ovom zgodom samo pozdrav novom bubnjaru Adrianu Bernobiću.

Valja stalno ponavljati: HRT mora biti ponosan na svoj Jazz orkestar. Koji uspješno izvodi skladbe drugih gostiju, ali u stanju je stvarati vlastite i uspješne skladbe.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni