Novo izdanje “Projekta Ilica: Q Art” privuklo brojne generacije Zagrepčana

Novo izdanje “Projekta Ilica: Q Art” privuklo brojne generacije Zagrepčana

Koautorica “Projekta Ilica: Q Art” i producentica Ivana Nikolić Popović istaknula je kako je ideja projekta revitalizacija užeg povijesnog centra grada, gdje su zgrade i prije potresa bile devastirane

Ivana Vranješ

Projekt Ilica: Q Art u subotu i nedjelju je ljetnim izdanjem oživjelo “najzagrebačkiju” ulicu – Ilicu. Riječ je o uličnom festivalu u sklopu kojeg je održan raznolik umjetnički program koji je privukao brojne Zagrepčane.

Osim što su uživali u predstavama, performansima i glazbenom programu građani su duž Ilice na štandovima mogli razgledati i kupiti unikatne proizvode umjetnika i obrtnika.

Na festivalu se sa svojim proizvodima od recikliranog drveta na kojima su zagrebački i drugi motivi po prvi put predstavio obrt Drveni krović.

„Kao kreativcu zanimljiva mi je ova manifestacija, jer se na njoj može puno naučiti od drugih kreativaca i dobiti poticaj za daljnji rad”, rekla nam je vlasnica obrta Sanja Tišljerić.

Otvoreni studio keramike koji djeluje u Ilici 67 predstavio je ručno izrađene keramičke šalice, posudice i figurice.

„Drago nam je da su ljudi na ovoj manifestaciji zainteresirani za naše proizvode. Sretna sam što se održava ovakva manifestacija, jer smatram da kreativnom radu treba promocija na takvoj razini”, istaknula je Marijana Ivanešić, polaznica Otvorenog studija keramike.

Projekt „Lutajuća knjiga“

Pažnju Zagrepčana na štandu je privukao i umjetnički projekt Humanitarne udruge „Fajter“ pod nazivom „Lutajuća knjiga“. Voditeljica udruge „Fajter” Antonela Šantek pojasnila je da se radi o oslikavanju starih i odbačenih knjiga s ulice te je dodala da građani imaju priliku dobro upoznati rad udruge koja brine o beskućnicima.

U sklopu “Projekta Ilica: Q Art” u dvorištu Akademije likovnih umjetnosti održane su edukativne radionice koje su bile podjednako zanimljive djeci i odraslima. Jedna od takvih radionica je i ona Udruge Ozana. Riječ je o radionici tkanja i heklanja.“Zainteresirani mogu naučiti tkanje na tkalačkom postolju pomoću štapića, a svatko može naučiti i tehniku tkanja kroz korištenje plastičnih čaša i papirnatih tanjura”, rekla je voditeljica radionice Kristina Horvat. Dodala je da je radionica Ozane posebno zanimljiva djeci.

Štand udruge Ozana

Zagrepčanka Željka Makin pohvalila je održavanje festivala, a kako je rekla najviše joj se svidio glazbeni program i na štandovima izloženi umjetničko izrađeni predmeti. Naglasila je da je ovakva manifestacija neophodna da se vrati živost gradu, a posebno dijelu koji je pogođen potresom.

„Jako mi se sviđa ova manifestacija, a s obitelji ću doći svaki puta kad se bude održavala. Mislim da je odlično pogođena u turističkom smislu”, rekla je za ZG-magazin Ana-Marija Stevanović.

Koautorica “Projekta Ilica: Q Art” i producentica Ivana Nikolić Popović istaknula je kako je ideja projekta revitalizacija užeg povijesnog centra grada, gdje su zgrade i prije potresa bile devastirane.

„To se želi napraviti kroz umjetnost, odnosno sudjelovanje i aktiviranje umjetnika u samom centru grada, kroz festivale koje smo počeli organizirati kako bi se osvijestilo koliko je umjetnost važna”, Nikolić Popović. Najavila je da će se iduće izdanje “Projekta Ilica: Q Art” održati od 13. do 19. rujna.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni