Novo izdanje obljubljenog ZX Spectruma

Novo izdanje obljubljenog ZX Spectruma

Kućna računala ranih 1980-ih su bila dosta rijetka i prilično skupa. Relativno jeftin ZX Spectrum je to promijenio, donoseći grafiku u boji te gomilu jednostavnih igara i mogućnost stvaranja vlastitih igara bez doktorata iz informatike.

Još 2017. godine londonska razvojna tvrtka SpecNext lansirala je putem Kickstatera poboljšanu verziju toliko voljenog Spectruma, a sada je došla na red i druga verzija.

Izvorni Spectrum bio je ogroman napredak u odnosu na neposrednog prethodnika, ZX81. Umjesto membranske tipkovnice osjetljive na pogreške, korisnici su dobili puno bolju tipkovnicu s gumenim tipkama, a novi model se mogao spojiti i na televizor u boji zbog čega je korisnik lako mogao zaboraviti na igrice koje su se do tada prikazivale u nijansama sive.

Većina je korisnika morala učitavati igre u računalo pomoću kasetofona, slušajući neobične zvukove s raznim oscilacijama te držati palčeve da će se nakon cijelog procesa igra ipak učitati kako treba, bez javljanja pogreški na kraju.

Spectrum je obustavljen početkom 1990-ih, ali su entuzijasti hakirali i poboljšavali svoja 8-bitna čuda dugi niz godina nakon što su se prestala proizvoditi. Razvijene su i nove igre, ali one nisu uvijek radile na svim kućnim modifikacijama, pa je SpecNext stvorio Next, koji je mogao pokretati i originalne igre i noviji softver.

Izvorna Kickstarter kampanja privukla je više od 3000 potpora, ali posljednja od originalne serije isporučena je samo strpljivim ulagačima u lipnju ove godine. Sada je na raspolaganju nova, poboljšana verzija koja se može dobiti putem Kickstarter kampanje.

Novi procesor ZX Spectruma Next može raditi na 3,5 MHz i 7 MHz kao i u prvom izdanju, ali se također može pojačati na 14 MHz i 28 MHz.

Umjesto 512 KB RAM-a, korisnik dobivate cijeli megabajt, koji se interno može proširiti na 2 MB. Tu je i izbor video rezolucije od 256 x 192 ili 640 x 256 pri 50 ili 60 Hz, s VGA i HDMI izlazima na stražnjoj strani kućišta te dva priključka za joystick. Uključen je i PS / 2 ulaz za miš.

Podatci se pohranjuju na SD karticu na kojoj su instalirani NextZXOS operativni sustav, igre, demonstracije i aplikacije. Korisnicima je na raspolaganju NextBasic kako bi imali mogućnost kodiranja svojih vlastitih igara. Kombi-priključnica za mikrofon/slušalice služi za umetanje kaseta i spremanje igara. Sustav sadrži devet-kanalni audio, a tu je i Wi-Fi modul.

Jasno da Next neće pokretati zahtjevne moderne igre, ali zaljubljenicima u retro igre ovo je vrlo primamljiv stroj. Kickstarter ponude počinju od u iznosu protuvrijednosti od oko 2500 kuna za Next Plus ili cca 2760 kuna za ubrzani model. Procjenjuje se da će isporuka krenuti za godinu dana.

Pripremio: Boris Jagačić (Izvor: SpecNext)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni