Novo arheološko nalazište u Zagrebačkoj županiji

Novo arheološko nalazište u Zagrebačkoj županiji

Zbog nedostatka financija svih ovih godina lokalitet se nije istraživao, a ponovno istraživanje pokrenuto je tijekom travnja i listopada 2012. godine. Tada je Hrvatski restauratorski zavod (HRZ) proveo arheološka istraživanja

U uredu Turističke zajednice Zagrebačke županije danas je otvorena izložba „Arheološko nalazište Sipćina“. Riječ je o važnom arheološkom lokalitetu iz rimskog razdoblja. Prva istraživanja lokaliteta Sipćina u Okešincu u općini Križ započela su davne 1964. godine, a proveo ih je Muzej Moslavine iz Kutine pod vodstvom kustosice Dragice Iveković.

„Trenutačno smo u pregovorima s vlasnicima privatnih parcela na čijim se parcelama proteže i ovo nalazište. Vidjet ćemo u budućnosti kako će se razvijati ovaj projekt, značajan za općinu Križ“, rekao je načelnik Općine Križ Marko Magdić

Zbog nedostatka financija svih ovih godina lokalitet se nije istraživao, a ponovno istraživanje pokrenuto je tijekom travnja i listopada 2012. godine. Tada je Hrvatski restauratorski zavod (HRZ) proveo arheološka istraživanja. Istraženo je osam iskopa ukupne površine 15 725 četvornih metara. Voditelji ovih istraživanja bili su Lea Čataj i Andrej Janeš iz Odjela za kopnenu arheologiju Službe za arheološku baštinu HRZ-a, a u istraživanju su sudjelovali i brojni drugi vanjski suradnici i studenti arheologije.

Arheolozi su tijekom 2012. i 2013. godine ustanovili da se ovo nalazište koristilo u periodu od 1. do 4. stoljeća, a istraženo je svega 158 m2 ovog nalazišta. Istražen je relativno mali dio građevinskog kompleksa pa arheolozi vjeruju kako se radi o velikom ladanjskom kompleksu. Tijekom istraživanja ovog lokaliteta pronađeno je puno ulomaka keramičkih posuda, lonaca, vrčeva, amfora, zdjela i drugih predmeta. Danas je Sipćina uvrštena na Listu zaštićenih dobara Republike Hrvatske.

Ima još rimskih nalazišta

„Ovo je jedno važno turističko nalazište za općinu Križ i njezine stanovnike. Sad su stala istraživanja, a trenutačno smo u pregovorima s vlasnicima privatnih parcela na čijim se parcelama proteže i ovo nalazište. Vidjet ćemo u budućnosti kako će se razvijati ovaj projekt. On je značajan za općinu Križ“, rekao je na otvorenju ove izložbe načelnik Općine Križ Marko Magdić. Da se radi o važnom nalazištu, koje daje novu perspektivu za razvoj turizma ove općine, ali i Zagrebačke županije, potvrdila je direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ružica Rašperić.

„Ovo je jedan novi lokalitet, koji potvrđuje da se u Zagrebačkoj županiji nalazi veliki broj rimskih nalazišta. Mislim da će ovo nalazište biti zanimljivo turistima i posjetiteljima, a sve će ovisiti i o daljnjim financijskim sredstvima“, zaključila je Rašperić.

Izložba će za sve posjetitelje biti otvorena sljedeća tri jedna, a ulaz je besplatan. (V. Vu.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni