Novinarki Ivani Kalogjeri dodijeljena Nagrada VAM

Novinarki Ivani Kalogjeri dodijeljena Nagrada VAM

„Kad sam saznala da bolujem od raka, užasno sam se osjećala. Činilo mi se kao da se cijeli moj svijet ruši i da je tu kraj. Taj trenutak ću pamtiti cijeli život, teško je opisati nekome tko to nije doživio. No, čovjek posloži nekoliko kockica u glavi. Rodi se neki inat, otpor i krene se u borbu“, istaknula je Kalogjera

Ivana Vranješ

Udruga žena oboljelih i liječenih od raka SVE za NJU u subotu je u Staroj gradskoj vijećnici sedmi put zaredom dodijelila je Nagradu Vesna Andrijević Matovac (Nagrada VAM). Dobitnica ove nagrade za 2017 godinu je novinarka i predsjednica udruge Niste same Ivana Kalogjera, koja je pobijedila rak dojke.

Novinarka Kalogjera iznimno je zahvalna udruzi na dodijeljenoj nagradi, ali i podršci. „Nagrada mi puno znači. To gledam ao nagradu za cijeli moj životni rad i trud.Posebna mi je čast što Vesna Andrijević Matovac po kojoj nagrada nosi ime je inspiracija svim ženama, pa i meni“, rekla je Kalogjera.P rije dvije godine dijagnosticiran joj je rak dojke, operirana je, prošla je brojne kemoterapije i zračenja.

„Kad sam saznala da bolujem od raka, užasno sam se osjećala. Činilo mi se kao da se cijeli moj svijet ruši i da je tu kraj. Taj trenutak ću pamtiti cijeli život, teško je opisati nekome tko to nije doživio. No, čovjek posloži nekoliko kockica u glavi. Rodi se neki inat, otpor i krene se u borbu“, istaknula je Kalogjera. Dodala je kako je u najtežim trenucima bolesti dobila veliku podršku prijatelja. Suočena sa zloćudnom bolešću odlučila je pomoći drugim ženama oboljelim od raka te je u ožujku prošle godine osnovala udrugu Niste same i pokrenula portal Nismo same za informiranje i podršku.

„U bolesti je podrška iznimno važna. Tužno je kada u inboxu mrežne stranice vidim poruku oboljelih žena da su same. U bolesti nitko ne bi trebao biti sam, nego se kao društvo moramo angažirati i pomoći oboljelima”, rekla je Kalogjera.P oručila je oboljelim ženama da bolest ne znači kraj.

Naći smisao u životu

„Uvijek mogu naći neki smisao u svom životu. Ako ne vjeruju da je to moguće neka odu na stranicu www.nistesame.com i tamo pročitaju neku od više stotina priča žena koje su se izborile s opakom bolešću“, dodala je Kalogjera.

U povodu 10 godina rada udruge SVE za NJU prvi puta dodijeljena je i plaketa Vesna Andrijević Matovac. Plaketu je dobila plesna umjetnica Petra Seitz Mavrić koja vodi plesne radionice i osmišljava koreografiju za članice udruge SVE za NJU. „ Zahvalnost udruge primam svakodnevno i ova plaketa je slavlje zajedničke suradnje. Kroz plesne radionice, nastupe oboljele žene ponovo se povežu s svojim tijelom. Za njih ples znači ponovno sprijateljivanje s vlastitim tijelom i razvijanje ljubavi prema sebi. Plesom se bavi aktivno tridesetak članica udruge između 30 i 70 godina i većina od njih nikada se time nije bavila. No , nakon dijagnoze i kemoterapije hrabro su se prepustile u istraživanje vlastite senzualnosti”, rekla je Seitz- Mavrić. Riječi podrške oboljelim ženama od raka dojke uputili su predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Andrija Mikulić, zamjenica gradonačelnika Olivera Majić te izaslanik predsjednice Republike Tomislav Mažar.

„Čast mi je i zadovoljstvo što sam i ove godine na prestižnoj dodjeli nagrade koja se dodijeljuje u čast osnivačice i prve predsjednice udruge Sve za nju“, rekao je predsjednik Gradske skupštine. Čestitao je dobitnici nagrade, ali zahvalio svima u udruzi na predanom radu,nesebičnoj pomoći onima kojima je to najpotrebnije.

„Gradska skupština ima izuzetnu čast što je pokrovitelj dodjele ove nagrade. Moja glavna poruka je niste sami. Uvijek ćemo vam biti od pomoći za humanu stvar koju radite. Nema ništa plemenitije u životu kad sebe daješ maksimalno drugima“, poručio je Mikulić.

S dodjele Nagrade VAM (Foto: Božidar Bebić)

Zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Olivera Majić zahvalila je i medijima jer je njihova uloga ogromna u senzibiliziranju javnosti u rješavanju problema oboljelih od raka.

„Cijeli sustav mora pomoći u liječenju oboljelih,ali i pojedinac. Jedna osoba može pokrenuti sustav, svima pokazati da je zabluda da kada ste slabi niste hrabri, kad ste slabi zapravo ste najhrabriji i tad vam je potrebna pomoć cijelog sustava“, istaknula je Majić. Dodala je kako Vesna Andrijević Matovac nije radila za sebe, nego za druge te svi od ove hrabre žene mogu naučiti kako da pomognu drugima.

Predsjednica udruge SVE za NJU Alemka Balenović je rekla kako je Ivana Kalogjera prošle godine puno učinila za žene oboljele od raka te je zbog toga i dobila Nagradu VAM, ali je i udruga SVE za NJU isto puno učinila.

Svake godine oboli 2500 žena

„Udruga se bavi psihološkom pomoći ženama oboljelim od karcinoma dojke, ali s obzirom da se vidjelo da i druge žene koje boluju od karcinoma nemaju psihološku pomoć otvorili smo mogućnost da dođu u Centar za psihološku pomoć udruge kako bi dobile stručnu pomoć. Brojke oboljelih su gotovo iste. Svake godine oboli od 2 400 do 2 500 žena, a premine njih više od 1000, nažalost svaka treća žena premine od raka dojke. Pomaci u društvu što se tiče pomoći oboljelima se vide. Došli su novi lijekovi na listi Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, ali pomoglo se i s te strane što nam liječnici šalju žene ako postoji potreba za psihološkom pomoći, jer još uvijek psiholog nije sastavni dio onkološkog tima”,rekla je Balenović.

 Voditeljica Centra za psihološku pomoć udruge Ljiljana Vukota je naglasila da osim psihološke pomoći u Centru žene mogu dobiti i savjete od nutricioniste o pravilnoj prehrani te pravne savjete,a Centar osigurava i smještaj za žene koje iz drugih dijelova Hrvatske dolaze na liječničku kontrolu ili radioterapije.

„Godišnje imamo oko 300 aktivnih korisnica,one su dugotrajno uključene u naše programe,bilo da dolaze na individualno savjetovanje,grupnu terapiju ili naša predavanja. None bilježimo informativne razgovore kojih je jako puno iz cijele Hrvatske. Naime,ženama koje ne mogu doći u Centar zbog udaljenosti pružamo i telefonsko savjetovanje. Više od 4 000 godišnje je dolazaka po neku uslugu u Centar a pretežno nam dolaze mlađe žene, 50 posto je do 54 godine života, jer osim što su u boljem zdravstvenom stanju one su i više osvještene te su destigmatizirale prvi korak u traženju psihološke pomoći. No dio žena nikada neće doći u Centar i teže će im biti preboljeti bolest“, istaknula je Vukota.

Najavila je da će se ove godine i osnivati portal psihonkologija.hr koji će umrežiti savjetovališta i stručnjake koji pružaju pomoć oboljelima od raka.

Spomenimo da je Nagrada VAM dodijeljena pod pokroviteljstvom Gradske skupštine Grada Zagreba, predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović i gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića. Svečanosti su prisustvovali brojni predstavnici udruga i institucija koji su burnim pljeskom pozdravili dobitnicu nagrade.

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni