„Novinarima 21. stoljeća mora biti isplaćen novac koji su zaradili“

HND poručuje kako se neodgovornim odnosom  vlasnika, investitora prema novinarima temeljito ruši dostojanstvo novinarske profesije i općenito produbljuje nepovjerenje prema medijskim vlasnicima te je iznimno je važno da novinari dobiju novac koji su radeći u 21. stoljeću zaradili

Nakon konačne odluke o gašenju dnevnog lista 21. stoljeće, Hrvatsko novinarsko društvo jučer je izrazilo žaljenje zbog neuspjeha projekta tog dnevnika, prvog koji je poslije osam godina pokrenut, u jeku krize tiskanih medija. „Izlazak dnevnika 21. stoljeće i prije početka pratile su brojne sumnje u to tko su pravi vlasnici lista i sumnje u njegov uspjeh koje su se nažalost pokazale opravdanim. List u dva i pol mjeseca izlaženja nije kvalitetom ispunio očekivanja a posljedice su mučne prije svih za novinare koji gube posao a usto još i zdvajaju kako će naplatiti neisplaćena potraživanja“, navodi se u priopćenju HND-a koje potpisuje njegov predsjednik Zdenko Duka.

„Sada kada je medijski projekt 21. stoljeća završen tako kako je završen, najvažnije je od svega da 49 zaposlenih novinara i drugih medijskih djelatnika te tridesetak stalnih honoraraca uspiju što je brže moguće naplatiti svoj rad u 21. stoljeću. To nije samo materijalni problem ovih novinara nego i problem za cijelu novinarsku profesiju. Prestanak izlaska lista znači još 60-70 nezaposlenih novinara na novinarskom tržištu i objektivno dodatno može sniziti cijenu novinarskog rada“, nastavlja se u priopćenju.

Zaključuje se kako je najbitnije je da neodgovoran odnos vlasnika, investitora prema novinarima temeljito ruši dostojanstvo ove naše novinarske profesije i općenito produbljuje nepovjerenje prema medijskim vlasnicima. I zbog toga – iznimno je važno da novinari – koristeći sva legalna sredstva – dobiju novac koji su radeći u 21. stoljeću zaradili. (zgm)

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni