Novinari na burzi: Uskladiti upisne kvote studenata novinarstva s potrebama tržišta

Marijana Grbeša, predstojnica Odsjeka za novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, složila se kako upisne kvote za novinarstvo nisu usklađene s potrebama tržišta rada, no podsjetila kako je novinarstvo otvorena struka u kojoj često završe i oni koji novinarstvo nisu studirali

U proteklom razdoblju održane su dvije tribine HND-a o novinarima na burzi i novinarima glasnogovornicima. Kako je prvoj tribini kazala Ivana Šimek, rukovoditeljice Odsjeka za rad s poslodavcima HZZ-a prema evidencijama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje na burzi je s krajem prošle godine bilo 750 nezaposlenih novinara, što je broj koji se ne mora činiti velikim, no predstavlja gotovo 20 posto od ukupno četiri tisuće novinara koliko se procjenjuje da ih u Hrvatskoj postoji. Upozoriti treba i kako su ove statistike sve prije nego li precizne i da je u stvarnosti i puno veći broj novinara koji su ili ostali bez posla ili egzistenciju potražili u kojoj drugoj djelatnosti. Najveći dio kolega koji su pronašli novi posao našli su ga u komunikološkim djelatnostima, a prevedeno sa šturog jezika administracije, najveći broj njih redakciju je zamijenio PR uredom.

Marijana Grbeša, predstojnica Odsjeka za novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, složila se kako upisne kvote za novinarstvo nisu usklađene s potrebama tržišta rada, no podsjetila kako je novinarstvo otvorena struka u kojoj često završe i oni koji novinarstvo nisu studirali. Iako pozvana na tribinu, na njoj nije mogla gostovati novinarka Jasna Babić koja je u srijedu kad je održana tribina završila u pritvoru u Remetincu. Podršku pritvorenoj novinarki uz Hrvatsko novinarsko društvo iskazale su i brojne međunarodne novinske organizacije napomenuo je na početku tribine predsjednik HND-a Zdenko Duka.

Na drugoodržanoj tribini bilo je riječi o tome zašto se novinari koji napuštaju struku najčešće odlučuju za posao glasnogovornika ili pak stručnjaka za odnose s javnošću.  Na pitanje na koje je pokušala odgovoriti novinarska tribina održana u srijedu 6. veljače bilo je preispitati koliko je etično nakon što ste bili glasnogovornik neke političke stranke, institucije ili tvrtke, vraćati se u novinarstvo. Moderator tribine, novinar Ladislav Tomičić iz Novoga lista nije propustio pitati bivšu premijerku Jadranku Kosor o slavnoj sjednici VONS-a o transparentnosti vlasništva medija, no o čemu se na sjednici govorilo ni ovoga puta nismo doznali ništa.

Zinka Bardić spočitnula je pak novinarima što ne pišu više o tajkunima smatrajući kako su im političari dovoljno na meti, no svako pitanje o uzrocima takvoga stanja u medijima prebacivala je na Ministarstvo kulture. Voditeljica ureda predsjednika Danica Juričić Spasović uporno je odbijala govoriti o pateru Ivanu Tolju kao predsjednikovom prijatelju iako je moderator to pitanje više puta ponovio. Doznali smo međutim kako su glasnogovornici većinom uvjereni kako je njihov novi posao vrlo sličan poslu koji su obavljali kao novinari te da ne vide nikakve zapreke u tome da se jednoga dana vrate u novinarstvo. Jedini koji se nije složio s takvim stavom bio je Tomislav Jakić koji se u novinarstvo ne bi vraćao iako se i danas osjeća prije svega novinarom. (hnd / zg-mag)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni