Novinari Hine: Ne usmjeravajte nas na put Vjesnika

Novinari Hine: Ne usmjeravajte nas na put Vjesnika

Predstavnici zaposlenika navode kako smanjenje broja novinara također nije nemoguće jer bi se na taj način srezali resursi agencije za izvršavanje njezine osnovne djelatnosti, definirane u Zakonu o Hini

Urušavanje agencije sasvim je izvjesno jer teškoće u kojima bi se našla s tako drastičnim smanjenjem proračuna nemoguće je savladati

Radničko vijeće Hine i Sindikat novinara Hrvatske-podružnica Hina  u ponedjeljak su uputili pismo ministrici kulture Andreji Zlatar Violić u kojoj izražavaju zaprepaštenje odlukom Ministarstva da se toj novinskoj agenciji u proračunu za iduću godinu uskrati pet milijuna kuna, ili gotovo četvrtinu sadašnjih davanja.

U pismu koje su potpisali Nenad Bach, predsjednik Radničkog vijeća Hine i Andrej Matijašević, povjerenik Sindikata novinara Hrvatske-podružnica Hina ocjenjuje se kako bi takvo drastično smanjenje tzv. ‘skupne pretplate’ dovelo agenciju u bezizlaznu financijsku situaciju i onemogućilo nastavak pozitivnih trendova nakon uspješno provedenog restrukturiranja.

„Stoga tražimo od Ministarstva da podnese amandman na prijedlog državnog proračuna za 2014. godinu kojim bi se stavka za Hinu sa 16,67 milijuna kuna vratila na dosadašnjih 21,67 milijuna kuna. Ako Ministarstvo to ne učini, to će značiti da je potpuno svjesno usmjerilo Hinu na put Vjesnika. Urušavanje agencije sasvim je izvjesno jer teškoće u kojima bi se našla s tako drastičnim smanjenjem proračuna nemoguće je savladati“, navodi se u pismu.

Radničko vijeće i sindikat podsjećaju da je nakon ljetos provedenog restrukturiranja broj zaposlenih u Hini smanjen za 31 osobu, na njih 125. „Hina nema viška zaposlenih, naprotiv, niti u administraciji, niti u odjelu za tehničku podršku“, tvrde.

„Daljnji rezovi nisu mogući“

Navode kako smanjenje broja novinara također nije nemoguće jer bi se na taj način srezali resursi agencije za izvršavanje njezine osnovne djelatnosti, definirane u Zakonu o Hini, prema kojoj je zadužena za „prikupljanje i razašiljanje što potpunijih činjeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbivanjima u Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života“.

Neproduktivnim ocjenjuju i smanjenje plaća zaposlenika jer su njihova primanja u posljednjih nekoliko godina već smanjena u tri navrata te se više ne može reći da su novinari agencije dobro plaćeni.

„Zaposlenici Hine svjesni su, također, da u proračunu treba štedjeti. Međutim, ukupno smanjenje proračuna Ministarstva kulture iznosi samo oko 3 posto, dok su Hini davanja smanjena za čak 23 posto, dakle gotovo 8 puta više nego što je prosječno smanjenje proračuna Ministarstva. To nisu mjere uštede, to su mjere uništavanja Hine!“, poručuje se u pismu.

Predstavnici zaposlenika Hine uvjereni da bi se zaustavljanje kreativnog razvoja Hine negativno odrazilo na cijelu hrvatsku medijsku i javnu scenu te podsjećaju na zakonske odredbe koje propisuju da se neovisnost Hine posebno ogleda u njenoj financijskoj samostalnosti.

„Podsjećamo i da Zakon o Hini propisuje da agencija djeluje po načelima neovisnog, nepristranog i profesionalnog novinsko-agencijskog izvještavanja te da ne smije biti izložena bilo kakvim utjecajima koji bi mogli ugroziti točnost, objektivnost ili vjerodostojnost njezinih informacija“, napominju.

„Stoga tražimo da se u 2014. godini financiranje Hine zadrži na ovogodišnjoj razini kako bi se agenciji dalo barem nekakvo tranzicijsko razdoblje za prilagodbu zakonskih rješenja EU-propisima. Tražimo, također, da predstavnici agencije sudjeluju u izradi izmjena postojećeg ili sasvim novog zakona o Hini kojim bi se trajno uredio novi način financiranja agencije i odredio put njezina razvoja“, zaključuju. (zg-magazin)

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni