Novim Zakonom o poštanskim uslugama želi se pojeftiniti prekogranična dostava paketa

Novim Zakonom o poštanskim uslugama želi se pojeftiniti prekogranična dostava paketa

Vlada je je u četvrtak na prvo čitanje u Hrvatski sabor uputila Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poštanskim uslugama.

Ovim zakonom predlaže se urediti pravni okvir za djelotvornu izravnu primjenu EU Uredbe čime se osigurava regulatorni nadzor u vezi s uslugama dostave paketa.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković je pojasnio da se donošenjem novog zakona želi potaknuti tržišno natjecanje te povećati transparentnost cijena u cilju smanjenja neopravdanih razlika u cijenama prekogranične dostave paketa koje plaćaju građani te mala i srednja poduzeća, osobito u udaljenim i rijetko naseljenim područjima. U konačnici, cilj je i smanjenje cijena, što će omogućiti jednostavniju i pouzdaniju prekograničnu dostavu, kupnju i prodaju robe i internetskih usluga na području cijele Europske unije, a time i bolju zaštitu potrošača.

Vlada je usvojila i Nacrt konačnog prijedloga zakona o potvrđivanju Sporazuma između Republike Hrvatske i Europske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN) o dodjeli statusa pridruženog člana u CERN-u.

Ovim Zakonom potvrđuje se Sporazum koji je potpisan 28. veljače u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu, kada je ondje bilo i izaslanstvo CERN-a.

„Sporazum nam je izuzetno važan jer daje priliku kako znanstvenoj zajednici tako i svima koji rade u obrazovanju, značajan je i za gospodarstvo, pogotovo industriju koja se temelji na novim tehnologijama i vrijednostima, jer dobivamo pristup novim tehnologijama koje se razvijaju u CERN-u“, rekla je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Na sjednici je između ostalog usvojen i Prijedlog zaključka u vezi s potpisivanjem Deklaracije o posvećenosti pitanju žena u digitalnom svijetu. Na prijedlog Europske komisije Deklaraciju je potpisalo 25 država članica i Kraljevina Norveška prigodom Digitalnog dana 9 travnja u Bruxellesu. Usvajenjem ove Deklaracije i djelovanjem po njezinim načelima želi se potaknuti povećanje, vidljivost i angažiranost žena u digitalnoj ekonomiji što bi trebalo doprinijeti rješavanju nedostaka STEM stručnjaka u cijeloj Europskoj uniji , pokrenuti ekonomski rast i društveni napredak. Za provedbu aktivnosti i postizanju ciljeva Deklaracije zadužen je Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva u suradnji s Uredom za ravopravnost spolova Vlade RH.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni