Novi zvuk Jazz orkestra Hrvatske radio televizije

Novi zvuk Jazz orkestra Hrvatske radio televizije

(Foto: Jazz orkestar HRT-a u Francuskom paviljnonu / Izvor: HRT)

Nove generacije traže novi zvuk i umjetnički voditelj JO-HRT-a je uspješno povezao trio Chui sa svojim izvrsnim orkestrom u kojem su briljirali brojni solisti, osobito trubači i gitarist Elvis Penava

Umjetnički voditelj i dirigent Jazz orkestra Hrvatske radio televizije Andreas Marinello, pripadnik Y naraštaja (rođeni od 1980. do 1995.), donio je hrabru ali i mudru odluku. Svim velikim jazz orkestrima treba novi zvuk. Pozvao je stoga sastav Chui i po prvi puta je nastup Jazz orkestra HRT-a u prepunoj dvorani Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti, izveden dva puta. Ovo je osvrt na drugi, ili kako je rekao A. Marinello zapravo prvi (službeni datum) 1. ožujka 2017.

Mi, iz zrele generacije, rođeni između 1928. i 1945., sada smo praktički zanemarivi u ukupnom broj posjetitelja ovog vrlo zanimljivoga i dojmljivog koncerta. Što je uradio umjetnički voditelj A. Marinello? Pozvao je trio Chui koji djeluje 5 godina i koji uspješno spaja jazz s rock’n’rolom, elektronikom i klupskom plesnom glazbom. Trio čine: skladatelj i klavijaturist Toni Starešinić, Vojkan Jocić na tenor saksofonu i elektronici, inače stalni član JO HRT-a te Janko Novoselić na bubnjevima.

Sve izvedene skladbe napisao je T. Starešinić. Na kraju koncerta zahvalio se trojici aranžera, pretežno A. Marinellu i klaviristu Josephu Kaplowitzu (svirao i školjku) te Luki Žužiću. Pritom je rekao da su oni njegove zamisli pretvorili u jedan moćan, publici prihvatljiv zvuk. Da će taj koncert doživotno pamtiti.

Prikazivač, koncert nije doživio kao eksperiment. Nove generacije traže novi zvuk i umjetnički voditelj JO-HRT-a je uspješno povezao trio Chui sa svojim izvrsnim orkestrom u kojem su briljirali brojni solisti, osobito trubači i gitarist Elvis Penava.

Igor Čatić

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni