Novi zagrebački festival dizajna – Design District Zagreb

Novi zagrebački festival dizajna – Design District Zagreb

Od 16. do 19. lipnja u zoni u čijem je središtu Martićeva ulica održat će se prvo izdanje Design Districta Zagreb, novog i drugačijeg festivala dizajna koji potiče urbani razvoj ove gradske četvrti, afirmirajući ju i kao turističku destinaciju. Ira Payer, kreativna direktorica Festivala, ističe da je program osmišljen za sudjelovanje najšireg kruga građana, a oni će birane izložbe, umjetničke i dizajnerske instalacije, zelene oaze, radionice, predavanja, glazbene događaje i performanse, moći posjetiti na neubičajenim lokacijama u javnom prostoru. Na taj će način oživjeti brojni izlozi, napuštena dvorišta, parkovi, galerije, ulice pa čak i pokoji krov, kao dio urbane pozornice Design Districta Zagreb.

Na njoj će stanovnici kvarta, dizajneri, umjetnici, arhitekti, glazbenici i drugi kreativci zajednički dati impuls novom valu razvoja. Postojeće vrijednosti i kreativni potencijal ove četvrti bit će prezentiran i u Vodiču kroz Design District Zagreb koji će iz prve ruke posjetitelje detaljno upoznati s lokalnim vrijednostima i protagonistima kreativne scene četvrti.

Design District Zagreb zamišljen je kao cjelogodišnji projekt s aktivnostima koje dugoročno afirmiraju zonu omeđenu ulicama Šubićevom, Zvonimirovom, Draškovićevom i Vlaškom, s Martićevom kao središnjom osi, kao kreativnu četvrt.  Cjelogodišnje aktivnosti imaju svoj vrhunac u vidu festivala koji će se prvi put održati od 16. do 19. lipnja.

Cijeli festivalski program počiva na ideji da se u njega uključe stanovnici kvarta i svi ostali posjetitelji koji o dizajnu znaju malo ili čak ništa. Festival, naime u svojem edukativnom programu pored nekoliko predavanja, nudi i mogućnost učenja izrade uporabnih predmeta vlastitim rukama na nekoj od radionica – poput one gdje će se učiti izrađivati posude za biljke za vlastiti balkon, a koje će se nakon radionice moći ponijeti kući.

Gradonačelnik Milan Bandić svojim je prisustvom na predstavljanju programa Design District Zagreba potvrdio njegov značaj za Grad Zagreb. Tom je prigodom izjavio: “Pozdravljam ovaj projekt koji ima za cilj kreiranje i okupljanje dobrih projekata i inicijativa, a koji odgovaraju neposrednim željama i potrebama naših građana, potičući ih na nova razmišljanja, stvaranje novih navika, te stvaranje individualnih i društveno korisnih aktivnosti i kulture življenja. Na ovaj način nedvojbeno doprinosimo još boljem pozicioniranju Grada Zagreba na domaćoj i međunarodnoj kulturnoj sceni, i potičemo izvrsnost u radu svih onih koji ulažu u razvoj naše kulture kao autentičnog i prepoznatljivog proizvoda“.

Dizajn District Zagreb

Izbor iz programa Design District Zagreb

(ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni