Novi val rezova: Microsoft otpušta 7 800 zaposlenika

Novi val rezova: Microsoft otpušta 7 800 zaposlenika

Rezovi dolaze samo godinu dana nakon što je Microsoft platio 7,3 milijarde dolara za Nokijin mobilni sektor u nadi da će postati značajniji faktor na tržištu pametnih telefona

Iz Microsofta su u srijedu najavili otpuštanje 7 800 zaposlenika kako bi uštedjeli 7,6 milijardi dolara utrošenih na rekonstruiranje tvrtke i akviziciju Nokijina mobilnog odjela.

Drugi najveći val otkaza u Microsoftu pogodit će oko 6 posto zaposlenika od njih ukupno 118 tisuća. U Redmondu su već započela otpuštanja 18 tisuća zaposlenika, što su najavili prošle godine, većinom u Windows Phone odijelu, piše The Washington Post.

Rezovi dolaze samo godinu dana nakon što je Microsoft platio 7,3 milijarde dolara za Nokijin mobilni sektor u nadi da će postati značajniji faktor na tržištu pametnih telefona.

Plan rezanja troškova i ušteda u „e-mailu“ je zaposlenicima objavio Microsoftov CEO Satya Nadella, koji je tada najavio da će odjel mobilnih uređaja ubuduće biti učinkovitiji i brže izlaziti na tržište.

Microsoft se reorganizacijom udaljio od svojeg tradicionalnog poslovanja, s prodaje operacijskih sustava na područje koje se, između ostalog, bavi mobilnim hardverima.

Jedan od njihovih razočaranja sigurno je Windows Phone koji se po prodaji nikada nije približio Appleovom iPhoneu i Googleovom Androidu, a njegov udio na tržištu prošle je godine bio ispod 4 posto u SAD-u, dok na tržištima u usponu, poput Kine, nikada nije prešao 1 posto.

Tvrtka će se nastaviti baviti mobilnim uređajima, no fokusirat će prema online uslugama i uređajima koji će koristiti Windows platformu, uključujući najnoviji operativni sustav Windows 10.

Microsoft i dalje ostaje ogromna tvrtka, milijardu i pol uređaja diljem svijeta koristi Windowse, a prošle je godine zaradila 22 milijarde dolara. (I.C./https://www.washingtonpost.com)