Novi ured za kulturu zahtijevao bi i nova zapošljavanja

Novi ured za kulturu zahtijevao bi i nova zapošljavanja

Kulturom se u Gradu Zagrebu bavi 12 ljudi, a novi ured bi zahtijevao njegovog pročelnika, zamjenika te pomoćnike

»Nedopustivo je da je Strategiju kulturnog razvitka, koja će biti temelj kandidature Zagreba za Europsku prijestolnicu kulture, izradila privatna agencija Mara d.o.o. koja je potpuno nepoznata i nije specijalizirana za takva područja«, izjavio je na današnjoj sjednici Odboru za kontrolu Gradske skupštine njegov predsjednik Davor Bernardić (SDP). Dodao je kako će odmah poslati dopis Gradskom uredu za obrazovanje, kulturu i sport jer želi znati jesu li i oni bili uključeni u stvaranje Strategije ili je agencija sve sama napravila.

O kulturi se u prostorijama Gradske skupštine u zadnje vrijeme puno raspravlja. Jedan od razloga za to je i peticija kulturnih djelatnika za njezinim odvajanjem iz sadašnjeg Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport.

 Iako su se svi članovi Odbora složili da nedovoljnu pozornost posvećujemo kulturi i njenom razvitku, nisu sigurni je li trenutno najbolje vrijeme za takvo odvajanje.

»Kulturom se u Gradu Zagrebu bavi 12 ljudi, novi ured bi zahtijevao njegovog pročelnika, zamjenika te pomoćnike što znači da je potrebno još toliko ljudi da bi ured funkcionirao«, naglasio je član Odbora, SDP-ovac Zvane Brumnić. Predložio je organiziranje tematske sjednice na koju bi bili pozvani potpisnici peticije, na kojoj bi imali mogućnosti navesti konkretne ciljeve koje žele postići.

U stvaranju novog odjeljenja ne bi trebala biti uključena politika kao što u ovom slučaju jest, navela je Margareta Mađerić (HDZ). »Samo 0,7 posto proračuna Republike Hrvatske odlazi na kulturu, a u Zagrebu situacija nije ni malo drugačija. I onda iz takvog slabog budžeta ministrica koristi svoje ministarstvo kao osobni bankomat, što je sramotno. Na tom primjeru možemo najbolje vidjeti kako se odnosimo prema kulturi«, dodala je Mađerić.

Ostali članovi odbora, poput zastupnika Alena Ostojića (HSLS) naveli su kako trebamo pogledati druge europske metropole, primjerice London, u kojem 8 od 10 turista dolazi zbog kulturnih sadržaja. Uz to, odvajanje ureda od sektora za obrazovanje i sport bio je i dio izbornog programa Milana Bandića što govori da i građani podržavaju takvu podjelu.

Kako god bilo, sutra se očekuje burna rasprava o ovom pitanju na sjednici Gradske skupštine.

I. Conjar

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni