Novi televizor ili prijamnik zbog promjene standarda TV signala

Novi televizor ili prijamnik zbog promjene standarda TV signala

Mnogi se pitaju zašto se pri prelasku s analognog na digitalni signal odmah nije išlo na napredniji DVB-T2 standard

Prije samo pet godina u Hrvatskoj je prestalo emitiranje analognog TV signala te su građani kupovali nove televizore ili eksterne DVB-T prijamnike, a uskoro ih čekaju nove promjene. Naime, stanovnici Europske unije između 2018. i 2022. godine moraju prijeći na DVB-T2 standard zemaljskog televizijskog signala.

Novi standard T2 ima veću propusnost podatka nego prethodnik (50,32 Mbita u sekundi u odnosu na 31,66 Mb/s) te omogućuje neke dodatne usluge, a oslobađa i dio frekvencijskog spektra za telefonske frekvencije, piše Novi list.

Promjenu neće osjetiti oni koji koriste uslugu kabelskog operatera i tako gledaju televizijski program. No najveći broj onih koji koriste zemaljsku televiziju, preko obične antene, svakako će morati kupiti ili novi televizor ili digitalni prijamnik koji podržava DVB-T2.

Novi LCD i plazma televizori opremljeni su navedenim prijemnikom pa njihovi vlasnici najvjerojatnije ništa neće morati mijenjati. Ipak, sam regulator mora donijeti odluku koja će se modulacija standarda koristiti.

Prema podacima Hakoma oko 1,2 milijuna kućanstava još uvijek koristi zemaljski signal, bez ikakve kabelske ili satelitske usluge.

U najgoroj varijanti, to će značiti potrebu tolikog broja novih televizora ili prijamnika, a dodatne investicije bit će nužne i za TV kuće. Treba napomenuti kako će nove televizore morati kupiti vlasnici starih uređaja čiji su ekrani u omjeru 4:3 jer će jedini primjenjivi standard biti 16:9.

Već i najava promjene standarda i potrebe za kupnjom novog uređaja u građana je izazvala burne reakcije, a mnogi se pitaju zašto se pri prelasku s analognog na digitalni signal odmah nije išlo na napredniji DVB-T2 standard. (I.C.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni