Novi strukovni praktikumi za samoborske srednjoškolce

Novi strukovni praktikumi za samoborske srednjoškolce

Otvoren je dograđeni dio Srednje strukovne škole u Samoboru, a riječ je o školi koja je prva i još uvijek jedina u Hrvatskoj uvela predmet Pametne kuće, a cjelokupna nastava temelji se na prepoznavanju inovativnih rješenja 

U srijedu je otvoren dograđeni dio Srednje strukovne škole (SSŠ) u Samoboru, najstarije strukovne škole na području Zagrebačke županije, a na novih 674 m² stvoreni su novi praktikumi i učionice za strukovne smjerove.

Dogradnjom postojećih prostora škole napravljena su tri nova praktikuma i jedna učionica s kabinetima, spremište, garderoba i prateći sadržaji koje će od ove školske godine koristiti oko 500 učenika.

„Ova škola ponos je Zagrebačke županije. Za uspjehe njenih učenika i mentora zna se u Hrvatskoj i svijetu“, istaknuo je župan Stjepan Kožić podsjetivši kako je škola povukla sredstva iz EU fondova za modernizaciju radionice te je prva i još uvijek jedina u Hrvatskoj uvela predmet Pametne kuće. Izrazio je zadovoljstvo što škola aktivno surađuje s obrtnicima i poduzetnicima te stvara kurikulum orijentiran prema potrebama gospodarstva. Kožić je naglasio i kako je Zagrebačka županija u cijelosti financirala ovu investiciju vrijednu 4,6 milijuna kuna.

Ravnatelj SSŠ Davor Škiljan kazao je kako je otvaranje novih prostora jedan od važnijih dagađaja u povijesti ove škole koja neprekidno djeluje od 1887. godine. Istaknuo je kako u novu školsku godinu kreću s „punim razredima“, nastavljaju razvoj inovativnog kurikuluma te da su odličja s domaćih i inozemnih sajmova i natjecanja inovatora već tradicija škole.

Naime, učenici ove škole osvajači su brojnih međunarodnih medalja i nagrada za projekte poput Detektor mina i požara, LED kocka, Didaktički model pasivne kuće s toplinskom crpkom, Pasivna kuća – energetski neovisna kuća, Didaktička električna gitara, Inteligentna rješenja za upravljanje sustavom grijanja i tople vode; Didaktička interaktivna ploča…

„Ovih dana nastavnici i učenici SSŠ, zajedno sa Fakultetom strojarstva i brodogradnje te tehničkim školama u Zagrebu Faustom Vrančićem i Ruđerom Boškovićem i Srednjom strukovnom iz Velike Gorice odlaze na prvo studijsko putovanje u Düsseldorf u sklopu EU projekta Adteh, odnosno aditivne tehnologije koje će u konačnici rezultirati još jednim kurikulumom s kojim ćemo dobiti izborni predmet Aditivne tehnologije, a radi se zapravo o 3D printerima“, pojasnio je Škiljan. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni