Novi prosvjed zbog GUP-a i poskupljenja odvoza smeća

Novi prosvjed zbog GUP-a i poskupljenja odvoza smeća

(Foto: Zelena akcija)

»Dosta je Bandićeve samovolje i njegova šikaniranja stanovnika Zagreba«, poručili su danas prosvjednici ispred zagrebačke Gradske skupštine

Pred zgradom zagrebačke Gradske skupštine danas je održan još jedan u nizu prosvjeda protiv izmjena Generalnog urbanističkog plana, ali i najavljenog poskupljenja odvoza otpada u kojem je sudjelovalo nekoliko desetaka građana.

Svoj stav o gospodarenju otpadom u Zagrebu prosvjednici su pokazali noseći transparente s natpisima: »Nama smeće, a njima Manhattan?! Dosta je!«, »Poskupljenje – za uhljebe zaposlenje«, »#Smrdi«, »Zagreb: Europska prijestolnica smeća«, »Gdje je USKOK?« i sl., a bilo je u onih kojima se izravno vrijeđalo zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

Gradski zastupnici koji su stizali na sjednicu Skupštine dočekani su bubnjanjem i glasnim zviždanjem.

Prosvjed su organizirale udruge Zelena akcija, Pravo na grad, udruga Siget, Udruga eko Zagreb i Udruga za zaštitu okoliša Resnik (UZOR), zbog kaosa sa smećem u Zagrebu i poskupljenja odvoza otpada, što je jedna od točaka dnevnog reda sjednice Gradske skupštine, ali i još jedan izraz protivljenja protiv izmjena GUP-a na način kako to predlažu gradonačelnik i Gradska uprava.

Podsjetimo, GUP je prvo trebao biti ubačen na dnevni red po hitnom postupku, ali ga je gradonačelnik Milan Bandić prebacio na sjednicu u veljači.

Bernard Ivčić iz Zelene akcije podsjetio je da je gradonačelnik još prije pet mjeseci pokušao progurati GUP, ali ga je morao povući. »Tome smo se tada usprotivili i povukao ga je. Sad ga je opet bio prisiljen povući. Nismo uzmakli. Opet ćemo biti ovdje kada opet pokuša progurati ovako štetan GUP«, najavio je Ivčić.

Aktivisti ukazuju da dok »gradonačelnik za špekulante čuva jedan od najvrednijih prostora u gradu, stanovnike Zagreba je ostavio da se guše u smeću čiji odvoz želi još dvostruko ili trostruko poskupiti«.

Tvrde kako sustav gospodarenja otpadom u Zagrebu već godinama ne funkcionira i svakodnevno rezultira smećem po ulicama, čestim požarima i namještanjem poslova, a sada se trošak svega želi prebaciti na stanovnike Zagreba. Prosvjednici su od zastupnika Skupštine zatražili da odbiju predloženo poskupljenje, kao preduvjet da Gradska uprava konačno prestane od građana i građanki naplaćivati vlastitu nesposobnost. Zahtijevaju temeljite promjene načina prikupljanja i naplate odvoza otpada.

Udruge također traže odbacivanje GUP-a u režiji Milana Bandića i obustavu njegova donošenja te izradu sasvim novog i pravednijeg dokumenta koji bi na participativan način trebao definirati razvojnu budućnost Zagreba. (ZG-magazin)