Novi prosvjed protiv gradonačelnika Bandića

Novi prosvjed protiv gradonačelnika Bandića

Nekoliko građanskih udruga i inicijativa organizira novi prosvjed protiv zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, koji će biti održan u subotu, 4. siječnja na Trgu bana Jelačića. Prosvjed počinje u 16 sati, a organizatori se nadaju još većem odazivu građana.

Podsjećaju kako je na prosvjedu održanom na dan izborne šutnje, 21. prosinca prikupljen popriličan broj »čestitki« koje su građani uputili zagrebačkom gradonačelniku, a koje su uručene Gradskoj upravi.

Najavljuju da će ovog puta, na drugi dan izborne šutnje uoči drugog kruga predsjedničkih izbora, doći s jačim ozvučenjem i s nekim iznenađenjima.

»Osim što ćemo imati posebne goste, svi koji dođu na prosvjed dobiti će i poseban poklon«, najavila je Gordana Pasanec iz Udruge građana Siget, koja je istaknula da će na prosvjedu posebno biti istaknuta imena 26 gradskih zastupnika koji su u Gradskoj skupštini digli ruku za (neosnovano) drastično poskupljenje usluge odvoza komunalnog otpada.

»Biti ćemo uporni u traženju ostavke Milana Bandića, kao i njegovih pulena. Zagreb se probudio i nećemo dopustiti da ponovno padne u letargiju«, odlučna je Pasanec.

Okupljenima će se obratiti Branka Genzić-Horvat (Udruga za zaštitu okoliša Resnik – UZOR), Vesna Grgić (Braniteljska udruga VIDRA – Veterani i društvena akcija), Višnja Škreblin (najstarija aktivistica proteklog prosvjeda), Mirela Mikić Muha(članica radne skupine za kakvoću zraka), Nenad Ljubić (veteran i građanski aktivist), Ivan Kos (Udruga eko Zagreb), Neven Brnjak (djelatnik ZET-a) i Gordana Pasanec (Udruga građana Siget i Inicijativa Zagreb te zove).

Inače, predstavnici inicijative Zagreb te zove su u ponedjeljak, 30. prosinca predali otvoreno pismo glavnom državnom odvjetniku Draženu Jeleniću u kojem upozoravaju da velik broj kaznenih prijava koje se tiču gradonačelnika Bandića i njegovih suradnika završavaju u ladicama.

»Tražimo hitno postupanje po prijavama kao i Vaše očitovanje koje ste dužni dati građanima zbog isteka zakonskog roka u vezi postupanja po prijavama«, navodi se u otvorenom pismu u kojem piše i kako je »nemoralno i protuzakonito da dužnost gradonačelnika obnaša čovjek sa toliko kaznenih prijava, a s druge strane ‘obični građani’, bez potvrde da se protiv njih ne vodi kaznena prijava, ne mogu dobiti posao ni u jednoj tvrtki, niti na bilo koje radno mjesto«.

Članovi Inicijative Zagreb te zove uspjeli su i osobno porazgovarati s Draženom Jelenićem koji im je obećao da će učiniti ono što je u njegovim mogućnostima.

Članovi su mu rekli da su građani svjesni da USKOK radi svoj posao dobro, ali sve kaznene optužbe završavaju kod sudaca koji predmete rješavaju u korist gradonačelnika i njegovih suradnika, »što stvara sliku potkupljivosti sudaca«.

»Znamo da neki djelatnici u DORH-u rade pod pritiskom i prijetnjama. Poručili smo Državnom odvjetniku da “se ne boji” i neka stane uz građane«, poručili su iz Inicijative. (ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni