Novi proizvodni pogon Elke udvostručit će proizvodne kapacitete

Novi proizvodni pogon Elke udvostručit će proizvodne kapacitete

“Elka zapošljava 220 radnika, ostvaruje godišnje prihode od 450 milijuna kuna te je u ovoj godini ušla među prvih 10 izvoznih kompanija”, istaknuo je premijer Plenković

Ivana Vranješ

U zagrebačkoj tvrtki Elka d.o.o. u utorak je svečano pušten u rad novi proizvodni pogon za izradu vodiča vrijedan 15 milijuna kuna.

Svečanosti su nazočili predsjednik Vlade Andrej Plenković, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat te brojni poslovni partneri Elke koja je najveći proizvođač kabela u ovom dijelu Europe. Tom prigodom visoki gosti održali su sastanak s predstavnicima tvrtke i razgledali njezine proizvodne pogone.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izrazio je zadovoljstvo što je posjetio tvrtku Elka jer, kako je rekao, radi se o jednom uspješnom primjeru u hrvatskom gospodarstvu.

„Nova investicija od 15 milijuna kuna modernizira modalitete i načine proizvodnje u Elki koja zapošljava 220 radnika, ostvaruje godišnje prihode od 450 milijuna kuna te je izrazito izvozno orijentirana kompanija. U ovoj godini ušla je među prvih 10 izvoznih kompanija”, istaknuo je Plenković te je čestitao na uspjesima.

Dodao je kako je poznato da su hrvatski izvoznici motor razvoja hrvatskog gospodarstva, odnosno „zdrava kičma“ koja generira rast BDP-a, veću proizvodnju, kvalitetno poslovanje.

„Danas je veliki dan za nas. Pustili smo u rad stroj za izradu vodiča, jezgre našeg finalnog proizvoda. Ova investicija udvostručuje naše proizvodne kapacitete. U mogućnosti smo proizvoditi 35 kilometara vodiča dnevno. Rezultat ove investicije će biti jačanje naše konkurentnosti i tržišne pozicije prvenstveno na euro tržištima i u regiji, gdje izvozimo oko 85 % naših proizvoda. S ovom investicijom uspjet ćemo povećati kvalitetu finalnih proizvoda”, izjavio je predsjednik Uprave Elke Gordan Miler.

Ministar gospodarstva poduzetništva i obrta Darko Horvat istaknuo je da se na sastanku s predstavnicima tvrtke Elka razgovaralo i o produktivnosti.

„Način na koji je tvrtka napravila financijsko, a nakon toga i poslovno restrukturiranje, način na koji je dignuta produktivnost te način na koji je isfinancirana nova tehnologija bez bilo kakvih bespovratnih sredstava je jedan model kakav bi trebale slijediti hrvatske kompanije u dizanju industrijske proizvodnje i sveukupnom gospodarskom rastu”, kazao je ministar Horvat. Naglasio je da je Elka dokaz da je hrvatsko gospodarstvo „žilavo“ i da u hrvatskoj ima investicija.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni