Novi ovršni postupak bit će brži i učinkovitiji

Novi ovršni postupak bit će brži i učinkovitiji

Predsjednik Vlade Andrej Plenković je rekao da novi Ovršni zakon dolazi nakon dugog pripremanja i konzultacija sa svim potrebnim akterima

Vlada je na sjednici u četvrtak usvojila nacrt prijedloga Ovršnog zakona koji je predstavio ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković. Glavna promjena je da se ovršni postupak vraća pod nadzor suda, dok su javni bilježnici pomoćno tijelo u postupku.

Ovršni postupak će biti brži, učinkovitiji i ekonomičniji. S ciljem pojednostavljenja i moderniziranja ovršnog postupka uvodi se elektronička komunikacija između tijela u postupku. Uvode se elektronički obrasci ne bi li ovršni postupak bio jasniji, dostupniji i transparentniji za sve stranke i sudionike u ovršnom postupku.

Radi zaštite dostojanstva dužnika Zakonom se predlaže da se iznimno ovrha radi ispražnjenja i predaje nekretnine ne provodi u razdoblju od 1. studenog do 1. travnja.

Zakonom se povećava broj primanja koja su izuzeta od ovrhe kao što su božićnica, uskrsnica, regres, jubilarna nagrada, novčane prigodne nagrade za rad, terenski rad, sindikalne socijalne pomoći i pozajmice, dnevnice i naknade za službeni put u inozemstvo, naknade za odvojeni život. Zakonom je propisano da suglasnost kojom se dopušta pljenidba i/ili prijenos plaće, odnosno drugog stalnog novčanog primanja za iznos koji je izuzet od ovrhe ne proizvodi pravne učinke.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković je rekao da ovaj važni zakon dolazi nakon dugog pripremanja i konzultacija sa svim potrebnim akterima.

 „Zakon je pripremljen kako bismo postigli nekoliko ciljeva, uvažili određene presude Europskog suda, uključili sud kao jedan od dionika procesa ovrhe. Uvodi se načelo kontradiktornosti koje je bitno u cijelom postupku. Znatno se smanjuju troškovi, čak tri puta za sporove niže vrijednosti i do pet puta za sporove više vrijednosti“, rekao je Plenković.

Spomenuo je i problem blokiranih građana kao veliki društveni problem te je dodao da Vlada radi sada četvrti korak za rješavanje tog problema.

„Prvi koraci su bili prošle godine. Donijeli smo Zakon o oprostu dugova fizičkim osobama, Zakon o provedbi ovrhe nad novčanim sredstvima i Zakon o stečaju potrošača. Rezultati su vidljivi, od 325 tisuća blokiranih danas imamo 259 tisuća. Iznos sredstava u blokadi koji je bio zabilježen na Fini je 43,37 milijardi, a danas je 16, 63 milijardi kuna“, istaknuo je Plenković. Spomenuo je da se novim ovršnim zakonom šalje poruka da se problemu pristupa na sveobuhvatan način, da ga se želi riješiti u interesu građana, da se pomogne onima koji su najugroženiji .

Na sjednici je Plenković najavio i da će se 16. srpnja isplatiti regres svim državnim i javnim službenicima i namještenicima, i to u iznosu od 1250 kuna.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni