Novi Obiteljski zakon ne štiti žene žrtve obiteljskog nasilja

Novi Obiteljski zakon ne štiti žene žrtve obiteljskog nasilja

Neva Tölle iz Autonomne ženske kuće Zagreb se osvrnula na novi Obiteljski zakon istaknuvši kako je on utemeljen na potpuno krivim osnovama. Ona je spomenula odredbu u novom zakonu o poticanju djeteta na ostvarivanje osobnih odnosa s drugim roditeljem, za koju je predlagatelj zakona predvidio i kazne za roditelja koji „ne surađuje“. Tölle je istaknula kako je to nemoguće posebno u situacijama kada su žena ili dijete žrtve nasilja tog roditelja.

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Gradske skupštine Grada Zagreba održalo je danas dvije sjednice. Na 13. sjednici je prihvaćen Prijedlog programa rada Povjerenstva za ravnopravnost spolova Grada Zagreba za 2015. godinu i Prijedlog financijskog plana radi ostvarivanja programa rada Povjerenstva za ravnopravnost spolova Grada Zagreba za 2015. godinu. „Vjerujem kako ćemo ove godine uspjeti utrošiti sredstva koja smo dobili. To je možda presedan, no bile su nejasne procedure i vjerujem kako smo na putu da se to riješi“, rekla je predsjednica Povjerenstva Margareta Mađerić i dodala kako je namjera Povjerenstva da se u budućnosti više uključi u financiranje nekih humanitarnih i društvenih događanja u čijem su centru žene.

Medijacija može biti stresna za žene žrtve obiteljskog nasilja

Najveće zanimanje prisutnih izazvala je 14. tematska sjednica, održana povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, koji se obilježava 22. rujna. Tema ove sjednice bila je novi Obiteljski zakon, koji je stupio na snagu 1. rujna ove godine. Povjerenstvo je raspravljalo o položaju žena u tom zakonu. Margareta Mađerić predsjednica Povjerenstva, istaknula je kako se nasilje nad ženama najčešće događa u obiteljima gdje bi žene trebale biti najsigurnije. Neva Tölle iz Autonomne ženske kuće Zagreb se osvrnula na novi Obiteljski zakon istaknuvši kako je on utemeljen na potpuno krivim osnovama. Ona je spomenula odredbu u novom zakonu o poticanju djeteta na ostvarivanje osobnih odnosa s drugim roditeljem, za koju je predlagatelj zakona predvidio i kazne za roditelja koji „ne surađuje“. Tölle je istaknula kako je to nemoguće posebno u situacijama kada su žena ili dijete žrtve nasilja tog roditelja. Ona je istaknula kako se veliki broj brakova raspada zbog nasilja partnera te kako tu činjenicu zakonodavac nije imao u vidu kod pisanja odredbe o mirenju kao preduvjetu za razvod. „To može biti jako stresno za žene žrtve nasilja kada prolaze kroz medijaciju koju je zakonodavac predvidio“, rekla je Tölle.

Primjer iz prakse

Sanja Bezbradica Jelavić, odvjetnica koja zastupa i brojne žene smještena u Autonomnoj ženskoj kući Zagreb također je istaknula brojne manjkavosti novog zakona. „Trenutačno imam slučaj žene koja ima dvoje djece od godinu i tri godine starosti. Ona je žrtva muževog nasilja i zaštitu je potražila u Autonomnoj kući. U njezinom slučaju prema ovom novom zakonu ona bi trebala tražiti dopuštenje supruga da odvede djecu s mjesta stanovanja ili u protivnom bi djeca trebala ostati u nasilnom domu dok majka ne dobije sudsku odluku“, objasnila je Bezbradica Jelavić.

Sa stavovima Tölle i Bezbradice Jelavić složila se i gradska zastupnica i odvjetnica Ljubica Matijević Vrsaljko. Ona je prozvala ministricu socijalne politike i mladih Milanku Opačić kako je inzistirala na promjeni starog Obiteljskog zakona zbog toga jer je potrebno novim zakonom postići veću zaštitu djece. „Nije mi jasno, to se zove Obiteljski zakon, a obitelj nisu samo djeca. Od ovog zakona su se distancirale sve katedre obiteljskog prava pravnih fakulteta i to zagrebačka, splitska, riječka. Protiv njega su i oni, koji nikada nisu bili na istoj strani“, rekla je Matijević Vrsaljko te dodala kako su argumenti u prilog promjeni Obiteljskog zakona bile presude Europskog suda za ljudska prava. „Nikada Strasbourg nije rekao u presudama da su naši zakoni loši ili manjkavi već da sustav nije dobro umrežen“, zaključila je Matijević Vrsaljko. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni