Novi Končarov elektromotorni vlak uskoro u prometu

Novi Končarov elektromotorni vlak uskoro u prometu

Nakon što je Končar – Električna vozila proizveo i isporučio seriju od 10 vlakova za regionalni prijevoz, u njegovim pogonima u tijeku je gradnja elektromotornih vlakova za gradsko-prigradski prijevoz

Hrvatske željeznice uskoro će u promet pustiti deseti elektromotorni vlak za regionalni prijevoz, proizveden u Končaru gdje je u tijeku i proizvodnja elektromotornih vlakova za gradsko prigradski prijevoz.

Riječ o najmodernijem niskopodnom vlaku, koji vozi brzinom do 160 kilometara na sat i zadovoljava sve europske standarde i norme s visokim stupnjem pouzdanosti i sigurnosti.

„Domaći koncern Končar dobio je posao izgradnje novih vlakova, što je dvije tisuće izravnih ili neizravnih radnih mjesta. To je jedna dobra hrvatska priča”, kazao je u ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić prilikom današnjeg obilaska novog vlaka.

Podsjetimo, Putnički prijevoz je s tvrtkom Končar – Električna vozila u siječnju 2014. potpisao ugovor o gradnji 44 nova vlaka – 32 elektromotorna vlaka (16 za gradsko-prigradski prijevoz i 16 za regionalni prijevoz) te 12 dizel-električnih motornih vlakova.

Prvi iz serije tih vlakova pušten je u promet 9. travnja ove godine i od tada su prešli više od 200 tisuća kilometara. Elektromotorni vlakovi za regionalni prijevoz voze na relacijama Zagreb GK – Koprivnica, Zagreb GK – Sisak – Sunja – Novska, Zagreb GK – Novska i Zagreb GK – Ogulin – Moravice.

Nakon što je Končar – Električna vozila proizveo i isporučio seriju od 10 vlakova za regionalni prijevoz, u njegovim pogonima u tijeku je gradnja elektromotornih vlakova za gradsko-prigradski prijevoz. Prvi vlak iz te serije u promet kreće početkom listopada ove godine. Radi se o seriji deset elektromotornih vlakova za gradsko-prigradski prijevoz, a do kraja 2015. godine bit će isporučen i prototip dizel-električnog motornog vlaka. (I.C.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni