Novi kolektivni ugovori za radnike gradskih tvrtki i Zagrebačkog holdinga

Novi kolektivni ugovori za radnike gradskih tvrtki i Zagrebačkog holdinga

(Foto: zagreb.hr)

Nakon što su radnici Zagrebačkog holdinga sklopili novi kolektivni ugovor za iduće četiri godine, isti takav dobili su i radnici tvrtki izdvojenih iz Holdinga – ZET-a, Vodoopskrbe i odvodnje i Zagrebačkog velesajma, pa se i njima povećava osnovica za plaće za 5,8 posto.

Novi kolektivni ugovor za oko 5300 radnika u ta tri trgovačka društva počet će se primjenjivati od 1. siječnja, najavila je u petak, 27. prosinca u Gradskoj upravi pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo Mirka Jozić.

Osnovica za plaće se s 2884,87 kuna povećava na 3052,20 kuna, odnosno za 5,8 posto. Radnicima će se isplatiti i neoporezivi iznos za različite vrste materijalnih prava, što znači da će im se božićnica, regres i jubilarne nagrade isplaćivati u visini neoporezivog iznosa.

Umjesto 2884 kune za božićnicu i regres, dobivat će ukupno za božićnicu i regres 2500 kuna neoporezivog iznosa, te je kao kompenzacija uvedena naknada za prehranu od 5000 kuna godišnje, koja će se isplaćivati mjesečno u iznosu od 416 kuna. Radnicima će biti isplaćena i nagrada od 5000 kuna godišnje u dvije rate.

Destimuliranje bolovanja

Grad Zagreb, ZET, Vodoopskrba i odvodnja i Zagrebački velesajam te sindikati koji djeluju unutar tih trgovačkih društava postigli su suglasje i oko destimuliranja bolovanja, koje se često zlorabi, pa se smanjuje stopa plaćenog bolovanja za prvih šest radnih dana s 85 posto na 75 posto plaće.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić istaknuo je da zadnjih 12 godina radnicima u tim tvrtkama nije rasla osnovica. Smatra kako je dobro ovo što su sada to napravili, jer u Parizu zaposleni u javnom prijevozu štrajkaju i za Novu godinu. To znači da socijalni dijalog nema alternativu.

Ustvrdio je da zbog povećanja prava u novim kolektivnim ugovorima neće biti novih poskupljenja usluga u Zagrebu jer su se “pokrili onoliko koliko imaju”.

Podsjetimo, početkom prošlog tjedna predstavljen je i novi Kolektivni ugovor za zaposlenike Zagrebačkog holdinga d.o.o. (ZGH) za naredne četiri godine.

ZGH zapošljava oko 5400 radnika, a posluje u 14 podružnica i obavlja različite javne usluge.

Predsjednica uprave ZGH Ana Stojić Deban je podsjetila kako je važeći Kolektivni ugovor za radnike u Holdingu sklopljen još 2002. godine, a dok je bio na snazi potpisano je 6 dodataka kojima su se mijenjale neke odredbe Temeljnoga kolektivnog ugovora. Tijekom njegove sedamnaestogodišnje primjene došlo je do niza izmjena zakonskih odredbi glede prava radnika, ali i u poslovnim procesima poslodavca, odnosno Zagrebačkog holdinga, pojasnila je.

Jubilarne nagrade od 5000 kuna

Nakon višemjesečnih pregovora sa sindikatima dogovoreno je povećanje osnovice za obračun plaće od 5,8 %, odnosno sa sadašnjih 2884,87 kn na 3052,20 kn.

S obzirom na visok postotak bolovanja, također je postignut dogovor oko naknade plaće za vrijeme bolovanja radi destimulacije zloporabe bolovanja smanjenjem stope plaćenog bolovanja za prvih 6 radnih dana s 85 % na 75 % plaće.

Glede materijalnih prava radnika, iskorištene su zakonske mogućnosti za isplatu neoporezivih iznosa za različite vrste materijalnih prava te je usuglašeno da se božićnica, regres i jubilarne nagrade isplaćuju u visini neoporezivog iznosa, a u iznosu od 5000 kn godišnje po zaposleniku će se isplaćivati naknada za prehranu u jednakim mjesečnim iznosima (416 kn mjesečno).

Utvrđen je u cijelosti sadržaj novoga Kolektivnog ugovora te je usklađen s važećim zakonima i poreznim propisima, prilagođen je potrebama radnika i poslodavca i primjeren je sadašnjim uvjetima na tržištu rada, počet će se primjenjivati od 1. siječnja 2020.  (Hina/Zagreb.hr/zg-magazin.com.hr)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni