Novi izgled Islamskog centra u Zagrebu

Novi izgled Islamskog centra u Zagrebu

U bliskoj budućnosti u Folnegovićevom naselju gradit će se veliki kulturno-obrazovni centar s modernom gimnazijom i učeničkim domom

Islamski centar u Zagrebu, ujedno i centralna džamija Mešihata islamske zajednice u Hrvatskoj, uskoro će zasjati u novom ruhu. Na natječaju koji je raspisao Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj, a proveo ured ovlaštenog arhitekta Miljenka Bernfesta, u jakoj konkurenciji 19 pristiglih radova pobijedilo je rješenje koje je predložio arhitektonski dvojac Davor Plavšić i Hrvoje Bilandžić.

Tako će se prema njihovom idejno-arhitektonskom rješenju u bliskoj budućnosti na velikom prostoru u Folnegovićevom naselju graditi islamski kulturno-obrazovni centar s modernom gimnazijom i učeničkim domom.

Pobjednički tim Bilandžić-Plavšić je osvojio naklonost peteročlanog stručnog žira sinergijom arhitektonsko-prostornog sklopa i zatečene lokacije s postojećom džamijom, koji međusobno ostvaruju neposredan dijalog te kao cjelina zadržavaju prepoznatljivi vizualni identitet, a sa školom, učeničkim domom, institutom i sportskom dvoranom prostorno ‘žive’ u potpunoj harmoniji.

Žiri je pohvalio i vješto ispreplitanje profanog i sakralnog te dinamičnu interakciju s okolnim prometnicama, kao i mogućnost povezivanja s budućim sadržajima. Kao plus se ističu i izvodljivost te energetska učinkovitost u izgradnji i održavanju.

»Projektom smo nastojali postići arhitekturu koja istovremeno pripada islamskoj kulturi i civilizaciji, ali i zagrebačkoj arhitektonskoj školi. Kompleks gimnazije i učeničkog doma formira poluotvoreni trg, koji ujedno pruža intimnost korisnicima, ali i ostvaruje otvorenost prema gradu i prema džamiji«, pojasnili su autori kojima je ovo prvi zajednički arhitektonski projekt, ujedno i ovjenčan respektabilnom nagradom. (pr)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni