Novi Dom sportova kao mjesto svih sportova

Novi Dom sportova kao mjesto svih sportova

Novi Dom sportova prostirat će se na 95 000 četvornih metara s kapacitetom od 13 500 sjedećih mjesta. Projektom kojeg su izradili projektanti iz APZ-a planirana je rekonstrukcija, sanacija i uređenje postojećih dvorana, a predviđena je i dogradnja nove atletske dvorane. Najveća promjena odnositi će se na parkiralište, koje će se premjestiti u podzemnu garažu s preko1000 parkirališnih mjesta

Posljednjih mjeseci gradski čelnici ponovno su aktualizirali pitanje preuređenja Doma sportova, kompleksa koji je izgrađen prije više od 40 godina. U sklopu priprema za Univerzijadu iz 1987. godine interveniralo se u dogradnji i proširenju tog kompleksa. No, ipak glavni problemi ovog simbola zagrebačke Trešnjevke do danas nisu riješeni. Na posljednjoj sjednici Gradske skupštine zagrebački gradonačelnik Milan Bandić je najavio kako će se za potrebe Univerzijade, koja će se 2016. godine održati u Zagrebu i Rijeci investirati oko 1,5 milijarda kuna, a za uređenje Doma sportova je predviđeno oko 450 milijuna kuna. Istaknuo je kako će se dio predviđenih sredstava financirati iz fondova Europske Unije.

Projektanti iz Arhitektonskog projektnog zavoda-inženjering d.d. (APZ) iz Zagreba već su izradili novi projekt, koji ne obuhvaća samo rekonstrukciju postojećeg kompleksa.

Rješava se problem parkiranja

Novi Dom sportova prostirat će se na 95 000 kvadrata s kapacitetom od 13 500 sjedećih mjesta. Projektom kojeg su izradili projektanti iz APZ-a planirana je rekonstrukcija, sanacija i uređenje postojećih dvorana, a predviđena je i dogradnja nove atletske dvorane. Najveća promjena odnosit će se na parkiralište, koje će se premjestiti u podzemnu garažu. Upravo je sadašnji parking sa svega 350 parkirališnih mjesta zadavao velike muke brojnim organizatorima sportskih i drugih manifestacija u Domu sportova. Projektanti iz APZ-a su u novom projektu predvidjeli podzemnu garažu s preko 1000 parkirališnih mjesta, dok će nadzemni parking imati oko stotinjak parkirališnih mjesta.

dom_sportovaProjektanti iz APZ-a pojašnjavaju da je inicijativa potekla iz Zagreba i kada je pokrenuta nije imala veze s Univerzijadom. Napominju međutim da je rekonstrukcija postojećeg kompleksa Doma sportova nužna jer je postojeći kompleks stariji od 40 godina i „ne zadovoljava tehničke i sigurnosne uvjete“. Osim rekonstrukcije, ovaj projekt obuhvaća dogradnju dvorane i podzemne garaže, kojom bi se riješio problem prometa u mirovanju, koji je sada u lošem stanju. „Postojeće parkiralište ne može pratiti potrebe svih korisnika ovog kompleksa. Tako nastaju veliki problemi kada se organiziraju utakmice ili koncerti i kada posjetitelji ne uspijevaju pronaći parkirališno mjesto. Osim toga, ova je izgradnja od bitnog značaja za javnoprometne površine u širem okruženju jer se urbano oplemenjuju rasterećenjem od današnjih uvjeta smještaja prometa u mirovanju“, pojašnjavaju  u APZ-u.

Mogućnost povezivanja s „Integriranim gradom“

Podzemne garaže će imati mogućnost povezivanja podzemnom vezom do Trga Francuske republike i Trga Franje Tuđmana. Upravo se u medijima posljednjih nekoliko godina često spominjao projekt „Integrirani grad“ arhitekta Nenada Fabijanića, kojim je on predvidio spajanje ta dva trga s Trgom Krešimira Ćosića ispred Doma sportova.

„Bez obzira na ishod analiza, studija u izradi i stručnih polemika koje se vode i koje će prethoditi konačnoj urbanističkoj odluci o pozicioniranju koridora željezničke pruge u smislu hoće li se postojeća pruga spustiti podzemno ili neće, našim smo projektom ostavili mogućnost takvog povezivanja podzemnom vezom do Trga Franje Tuđmana i Trga Francuske Republike. Važno je napomenuti kako je ovim projektom omogućena faznost u izvođenju radova“, naglasili su iz APZ-a.

Dom-sportova-APZ

Zagreb dobiva dugo očekivanu atletsku dvoranu

Prema projektu kojeg je izradio APZ, planira se izgraditi i atletska dvorana, koja će biti nova dvorana zagrebačkih atletičara. Na taj bi način zagrebački atletičari konačno dobili svoju dvoranu za treninge. No, ako se ovaj projekt ostvari i mnogi će drugi sportovi imati koristi jer je APZ kao projektant predvidio Dom sportova kao dom svih sportova. „Projektom je omogućen prostor za polivalentnu dvoranu s opcijom bazena, wellnesa i sauna gdje će biti i ostali prateći sanitarni, tehnički i energetski prostori. Tako će se otvoriti i mogućnost za ugostiteljske, uslužne i trgovačko poslovne sadržaje. U projektu je napravljeno i aktiviranje podrumskih prostorija, koji su danas zapuštena skladišta. Njihovom će se aktivacijom osigurati novi prostori za borilačke sportove“, otkrili su nam iz APZ-a.

Riješeno pitanje sigurnosti i funkcionalnosti

Jedan od glavnih problema dosadašnjeg kompleksa Doma sportova je bio osiguranje propisanih sigurnosnih mjera. Vrlo često je struka naglašavala kako sadašnji kompleks ne zadovoljava osnovne sigurnosne mjere, a projektanti iz APZ-a naglašavaju kako bi se realizacijom ovog projekta taj problem riješio.

Prilikom izrade projekta, APZ je surađivao sa svim savezima sportova za koje je predviđeno mjesto u novom Domu sportova. „Željeli smo da novi objekt bude funkcionalan. Mi smo pazili da projekt poštuje zakone i normative, a entuzijazam ljudi iz sportskih saveza nas je upućivao na to što nedostaje u sadašnjem prostoru i gdje su glavne poteškoće s kojima se susreću u radu u sadašnjim uvjetima“, navode iz APZ-a.

V. Vukoje

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni